Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin. De unde i s-a tras sfârșitul

Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin. De unde i s-a tras sfârșitul
Inima a început să dea semne de oboseală în 2010, după un zbor din Canada. Jean Constantin avea un stimulator cardiac care nu l-a ajutat, ba i-a făcut rău la poarta de detectat metale de la aeroport. A murit singur.

Ne este dor să râdem cu adevărat. Jean Constantin a fost unul dintre actorii care doar trebuia să apară pe scenă ori în cadru ca să ne facă să zâmbim. Când deschidea gura ne tăvăleam de râs. A bucurat mai multe generații de români și ne-am despărțit cu greu de marele noastru artist. Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin.

Jean Constantin avea 82 de ani, dar asta era doar o cifră din buletin. Părea la fel de sănătos, de vesel, de pus pe șotii

Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin

Jean Constantin avea 82 de ani, dar asta era doar o cifră din buletin. Părea la fel de sănătos, de vesel, de pus pe șotii. Îndrăgostit de public căruia i-ar fi dat aproape orice.

Alt mare artist, Benone Sinulescu, a povestit de unde i s-a tras sfârșitul lui Jean Constantin, după un turneu în Canada. Totul a început pe aeroportul din Vancouver. ”După ce a trecut prin poarta de detectat metale, Jean a dus mâna la inimă, apoi a căzut jos ca secerat. Eram cu soţia mea, ne-am speriat teribil, ştiam că el mai suferise trei infarcturi, chiar credeam că a murit.

Abia am reuşit să-l trezim din starea de leşin în care intrase. După câteva minute a zis că se simte bine şi că va face drumul până acasă”. În avion, starea actorului s-a înrăutăţit.

”Cu chiu, cu vai, am ajuns în România. Numai noi ştim cum. Jean respira foarte greu şi era tare speriat. Târziu, ne-a mărturisit că avea montat un stimulator cardiac, care îi ajuta inima să bată normal. Nu înţeleg de ce nu avea la mână o hârtie semnată de medic. Am înţeles că în situaţia lui avea interzis să treacă prin filtrul de control din aeroport. I-a făcut rău detectorul, pentru că stimulatorul s-a dat peste cap din cauza interferenţelor”, a povestit Benone Sinulescu.

Jean Constantin a făcut armata la grăniceri
Jean Constantin a debutat la 30 de ani

Marele actor a murit singur

Atunci a scăpat, dar după două luni, într-o zi de miercuri 25 mai 2010, i s-a oprit definitiv inima.  Era singur pentru că soția sa Nina era la București.

Ionuţ Galani l-a găsit după câteva zile. Interpretul de muzică grecească a fost îngrijorat pentru că actorul nu răspundea la telefon. A bătut la uşă, dar nu i-a răspuns nimeni. A sunat-o pe soţia lui Jean Constantin, care era la Bucureşti. Cu permisiunea ei a intrat în casă şi l-a găsit pe marele actor mort, pe canapea.

Ionuţ Galani îl cunoştea pe Jean Constantin de când era copil. „Prin anii ’80, şi-a rupt mâna la un moment dat într-un accident şi a avut nevoie de recuperare medicală. Aşa a ajuns la Spitalul de Ortopedie din Eforie, unde tatăl meu, Dumitru, era profesor de recuperare medicală. Între ei s-a legat o strânsă prietenie, care a durat până la moartea lui Jean. Aşa l-am cunoscut şi eu. La scurt timp am devenit prieteni de nedespărţit“, povestea cântăreţul de muzică grecească.

Galani spune că a fost o onoare pentru el să trăiască atât de mult timp în preajma actorului Jean Constantin. ”Era un om foarte bun, foarte sufletist. Ţin minte că atunci când a murit Dan Spătaru, m-a întrebat: «La mine o să vină atâta lume?», iar eu i-am răspuns că o să vină «toată Constanţa»“. Într-adevăr, la înmormântarea lui Jean Constantin au venit mii de oameni.

Jean Constantin a debutat în film la 37 de ani

La început, când era foarte tânăr, Jean Constantin a fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța. Abia la sfârșitul anului 1957, la 30 de ani, a fost primit în secția de estradă a Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța.

Debutase la Casa de Cultură, dar de la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori. Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii. În acte, se numea Constantin Cornel Jean.

”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era conductor arhitect”, spunea actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1927.

Jean Constantin a jucat în peste 80 de filme. A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale. A fost un mare succes. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români. Mai târziu, Jean Constantin a fost Ismail, în „Toate pânzele sus”, un rol îndrăgit de generații de copii.


Vasilica Tastaman, actriţă iubită, femeie nefericită

A murit „tăticul” lui Superman. A reinventat super-eroii

Recomandarile noastre