Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin. De unde i s-a tras sfârșitul

Ne este dor să râdem cu adevărat. Jean Constantin a fost unul dintre actorii care doar trebuia să apară pe scenă ori în cadru ca să ne facă să zâmbim. Când deschidea gura ne tăvăleam de râs. A bucurat mai multe generații de români și ne-am despărțit cu greu de marele noastru artist. Ultimele două luni din viața lui Jean Constantin.
Jean Constantin avea 82 de ani, dar asta era doar o cifră din buletin. Părea la fel de sănătos, de vesel, de pus pe șotii. Îndrăgostit de public căruia i-ar fi dat aproape orice.
Alt mare artist, Benone Sinulescu, a povestit de unde i s-a tras sfârșitul lui Jean Constantin, după un turneu în Canada. Totul a început pe aeroportul din Vancouver. ”După ce a trecut prin poarta de detectat metale, Jean a dus mâna la inimă, apoi a căzut jos ca secerat. Eram cu soţia mea, ne-am speriat teribil, ştiam că el mai suferise trei infarcturi, chiar credeam că a murit.
Abia am reuşit să-l trezim din starea de leşin în care intrase. După câteva minute a zis că se simte bine şi că va face drumul până acasă”. În avion, starea actorului s-a înrăutăţit.
”Cu chiu, cu vai, am ajuns în România. Numai noi ştim cum. Jean respira foarte greu şi era tare speriat. Târziu, ne-a mărturisit că avea montat un stimulator cardiac, care îi ajuta inima să bată normal. Nu înţeleg de ce nu avea la mână o hârtie semnată de medic. Am înţeles că în situaţia lui avea interzis să treacă prin filtrul de control din aeroport. I-a făcut rău detectorul, pentru că stimulatorul s-a dat peste cap din cauza interferenţelor”, a povestit Benone Sinulescu.
Atunci a scăpat, dar după două luni, într-o zi de miercuri 25 mai 2010, i s-a oprit definitiv inima. Era singur pentru că soția sa Nina era la București.
Ionuţ Galani l-a găsit după câteva zile. Interpretul de muzică grecească a fost îngrijorat pentru că actorul nu răspundea la telefon. A bătut la uşă, dar nu i-a răspuns nimeni. A sunat-o pe soţia lui Jean Constantin, care era la Bucureşti. Cu permisiunea ei a intrat în casă şi l-a găsit pe marele actor mort, pe canapea.
Ionuţ Galani îl cunoştea pe Jean Constantin de când era copil. „Prin anii ’80, şi-a rupt mâna la un moment dat într-un accident şi a avut nevoie de recuperare medicală. Aşa a ajuns la Spitalul de Ortopedie din Eforie, unde tatăl meu, Dumitru, era profesor de recuperare medicală. Între ei s-a legat o strânsă prietenie, care a durat până la moartea lui Jean. Aşa l-am cunoscut şi eu. La scurt timp am devenit prieteni de nedespărţit“, povestea cântăreţul de muzică grecească.
Galani spune că a fost o onoare pentru el să trăiască atât de mult timp în preajma actorului Jean Constantin. ”Era un om foarte bun, foarte sufletist. Ţin minte că atunci când a murit Dan Spătaru, m-a întrebat: «La mine o să vină atâta lume?», iar eu i-am răspuns că o să vină «toată Constanţa»“. Într-adevăr, la înmormântarea lui Jean Constantin au venit mii de oameni.
La început, când era foarte tânăr, Jean Constantin a fost hamal și muncitor într-o fabrică din Constanța. Abia la sfârșitul anului 1957, la 30 de ani, a fost primit în secția de estradă a Teatrul de Stat ”Fantasio” din Constanța.
Debutase la Casa de Cultură, dar de la ”Fantasio” a fost remarcat de marii regizori. Jean Constantin a rămas numele ”de scenă”, deși Jean este numele de familie și nu prenumele. Marele actor a povestit de mai multe ori că provine dintr-o familie multietnică, cu șapte copii. În acte, se numea Constantin Cornel Jean.
”Mama mea era grecoaică venită cu părinţii de la Salonic prin aproximativ 1880”, a povestit Jean Constantin. ”Tatăl meu era român, Dumitru Jean, şi era conductor arhitect”, spunea actorul. În plus, data din acte era greșită. Scria că s-a născut la 21 august 1928, dar corect era 1927.
Jean Constantin a jucat în peste 80 de filme. A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale. A fost un mare succes. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români. Mai târziu, Jean Constantin a fost Ismail, în „Toate pânzele sus”, un rol îndrăgit de generații de copii.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook