Simona Ionescu / Redactor Șef

„Nea Mărin Miliardar”. Secrete din arhivele CNSAS despre filmul care a avut un uriaș succes

„Nea Mărin Miliardar”. Secrete din arhivele CNSAS despre filmul care a avut un uriaș succes
”Nea Mărin Miliardar” este de departe cel mai urmărit film din istoria cinematografiei românești. S-a realizat greu, iar filmările au fost suspendate un an. De ce filmul a avut un uriaș succes. Uite povestea!

„Nea Mărin Miliardar”, un film regizat de Sergiu Nicolaescu a avut premiera în februarie 1979, adică acum 42 de ani. Un film cu gangsteri, droguri, răpiri, miliardari, detectivul Colombo. Ceva nou pentru filmele românești. Plus, scene de umor românesc.

O comedie ce-i făcea pe oameni să uite de viața cenușie din vremea Partidului Comunist.

Amza Pellea a fost personajul principal, foarte iubit de români. În film apar o mulțime de actori mari Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Colea Răutu.

Cum să nu aibă un uriaș succes?

”Nea Mărin Miliardar”. Amza Pellea voia să fie coregizor

”Nea Mărin Miliardar”, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu este cel mai vizionat film românesc din istorie. S-au vândut 14.643.840 de bilete.

În arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii există două dosare de urmărire informativă pe numele cineastului Sergiu Nicolaescu, spun istoricii.

În primul, deschis la 8 februarie 1978 de Unitatea 151 a Ministerului de Interne, primeşte numele conspirativ de „Ştefan Nicolau“.

Printre stenogramele discuţiilor telefonice aflate la dosar, din data de 17 martie 1978, se află câteva dintre secretele din spatele celui mai popular film românesc din toate timpurile, „Nea Mărin miliardar“.

Sergiu Nicolaescu l-a sunat pe scenaristul Vintilă Corbul căruia i-a spus că, în cazul în care Amza „îi mai face greutăţi“ renunţă el la film. Regizorul era dispus să îl înlocuiască pe Amza Pellea cu Mircea Diaconu.

Era supărat că Amza Pellea i-a cerut să figureze ca şi coregizor al peliculei, alături de el. În fond, personajul Nea Marin era inventat de el.

”Nea Mărin Miliardar”. Filmările au fost suspendate un an

Documentele aflate la Arhiva Naţională de Filme confirmă faptul că pelicula ar fi trebuit să fie realizată de fapt în decursul anului 1977.

Dar, după încheierea perioadei de pregătiri, la 4 iulie filmul a fost suspendat. Explicaţia oficială: „Deoarece în anul 1977 tovarăşul Sergiu Nicolaescu a primit sarcina realizării, pe lângă serialul TV «Independenţa», şi a filmului aniversar «Pentru Patrie».

Filmul «Nea Mărin miliardar» a fost suspendat pentru a da posibilitate regizorului să termine cele două filme din planul de producţie al anului 1977“.

”Nea Mărin Miliardar”. Povestea filmului

Amza Pellea a jucat rol dublu

Filmul a reintrat în faza de producţie la 1 martie 1978.

Filmările au început pe 25 iulie la Bucureşti, continuând apoi pe litoralul Mării Negre, în special în Olimp.

În septembrie, s-a filmat la Snagov şi Otopeni, încheindu-se efectiv la 25 septembrie.

O secvenţă a fost filmată ulterior, pe 7 decembrie, în aeroportul din Frankfurt.

Camera de hotel folosită în film de miliardarul american este Apartamentul Imperial aflat la etajul 19 al Hotelului Intercontinental din Bucureşti, având o suprafaţă de 240 mp.

„Cu «Nea Mărin» am intrat destul de în toamnă cu filmările. Aveam o criză de sciatică, de nu puteam nici să mă mişc. Mă duceau cu targa la filmări. Aşa am condus actorii“, mai povestea regizorul Sergiu Nicolaescu.

Draga Olteanu-Matei a fost Veta

Actriţa Draga Olteanu-Matei, care a interpretat-o pe Veta, soţia lui Mărin Juvete, a fost apropiată de Amza Pellea.

Actriţa Draga Olteanu-Matei, care a interpretat-o pe Veta, soţia lui Mărin Juvete

„Amza a făcut un personaj naţional din «Nea Mărin». Este marele său merit“, şi-a reamintit actriţa.

Una dintre cele mai spumoase scene ale peliculei a avut-o ca protagonistă şi a fost filmată într-un bar din Olimp.

„Eu veneam cu paporniţa cu praz, să-l caut pe Mărin. Mafioţii erau pe ringul de dans, deghizaţi în femei. Sergiu Nicolaescu mi-a zis: «Ei încep să danseze, iar tu trebuie să-ţi faci loc printre ei, ca să ajungi lângă Amza».

Erau în bar vreo 200 de figuranţi şi spectatori de ocazie, veniţi să vadă cum e la filmare. Ca să-mi fac loc, am început să lovesc cu papornița în stânga și-n dreapta.

A fost o nebunie! Lumea a început să aplaude“, a povestit actriţa.

Sebastian Papaiani a fost în film Gogu a lu’ Pupăză, nepotul lui Mărin Juvete. Chiar dacă numele a fost schimbat, personajul păstrează trăsăturile lui Sucă, nepotul din celebrele scheciuri ale lui Amza Pellea.

George Mihăiţă a ales să refuze rolul Gogu a lu’ Pupăză, care ulterior a ajuns la Sebastian Papaiani.

„Dacă aş da timpul înapoi, n-aş mai juca nici în «B.D.»-uri. Când am refuzat rolul lui Gogu din «Nea Mărin miliardar», am stat şi m-am gândit: «Joc asta şi apoi mă strigă lumea numai aşa pe stradă!» Şi acum cred că am făcut o alegere bună“, a dezvăluit George Mihăiţă.

Toți actorii principali au murit

În filmul ”Nea Mărin miliardar” au jucat mari actori

Succesul filmului a fost asigurat de locație, de subiect, dar mai ales de marii actori care au avut roluri magistrale.

Amza Pellea este  și astăzi foarte îndrăgit pentru marile roluri pe care le-a jucat excepțional, dar mai ales pentru personajul Nea Marin.

În filmul lui Sergiu Nicolaescu au jucat Draga Olteanu-Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez etc. Nici unul dintre cei enumerați și nici regizorul Sergiu Nicolaeescu nu se mai află azi printre noi.


Încă un Revelion fără Amza Pellea. Ne este dor de Nea Mărin și Sucă

La mulți ani, Oana Pellea! Fiica lui Amza nu s-a făcut farmacistă, ci a devenit mare artistă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre