Simona Ionescu / Redactor Șef

Un altfel de tzatizki, cu morcovi în loc de castraveți. Rețeta e mândria turcilor

Un altfel de tzatizki, cu morcovi în loc de castraveți. Rețeta e mândria turcilor
Originară din gastronomia turcească, această gustare tradițională e perfectă pentru micul dejun, dar reprezintă și o garnitură excepțională pentru dejun sau cină. Iată rețeta unui delicios havoc tarator, un altfel de tzatziki.

Dacă iubiți tzatziki grecesc, atunci salata turcească de morcovi cu iaurt, o veți adora de-a dreptul. Rețeta, așa cum spun bucătarii din Turcia e „simplitatea la superlativ, un preparat care hrănește corpul și sufletul”.

Ingredientele necesare

Ideal pentru diete vegane sau fără gluten, havuc tarator combină dulceața naturală a morcovilor cu prospețimea iaurtului, fiind unul dintre preferatele toamnei 2025. Rețeta a ajuns și în Bulgaria, unde preparatul este cunoscut sub numele de tarator.

Ingredientele de care aveți nevoie pentru a pregăti o asemenea minunăție culinară sunt următoarele: 4 morcovi mari, curățați, 1 lingură cu ulei, preferabil de măsline, 1 linguriță cu sare, 2 căței de usturoi medii, rași fin.

Vă mai sunt necesare 150 g iaurt grecesc integral, bine scurs, 50 g iaurt obișnuit, bine scurs, fără zahăr, pătrunjel proaspăt tocat, nuci tocate, pentru decor.

Mod de preparare

Un altfel de tzatizki, cu morcovi în loc de castraveți. Rețeta e mândria turcilor
Tzatziki turcesc, curcubeu pe cerul gurii

Se curăță morcovii, se spală bine și se rad folosind partea cu găuri mari de la răzătoare, folosind un bol de dimensiuni medii. Se încălzește uleiul într-o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu spre mic.

Se adaugă morcovii rași și sarea. Aceștia se gătesc rapid, maxim 5 minute, până se înmoaie dar nu foarte tare, amestecând des. Se pun morcovii în bol și se adaugă usturoiul ras. Se lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei aproximativ 30 de minute, fără a fi acoperit.

Preparatul datează din vremurile otomane

Peste morcovi se adaugă cele două tipuri de iaurt și se amestecă până se omogenizează. Se lasă salata să se răcească acoperită timp de 30–40 de minute, iar la final se completează cu pătrunjel și nuci tocate.

Istoria acestui preparat se pierde în vremurile otomane, când morcovii, introduși în Turcia din Persia, au devenit ingredient de bază în meze, acele aperitive mici servite la începutul mesei.

Documente culinare din Istanbulul secolului al XVII-lea menționează variante cu iaurt și usturoi, iar emigrarea în Balcani a dus la adaptări locale.

Sursă foto: yemek.com

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *