Harles „Chuck” Feeney, în vârstă de 89 de ani, este cel care a cofondat în 1960, alături de Robert Miller, lanţul de retail Duty Free Shoppers, prezent în aeroporturile din întreaga lume. De-a lungul anilor, el a adunat o avere de miliarde de dolari și, în locul unor conace de lux, yachturi și limuzine cu șofer la scară, a ales altceva. Bărbatul a înțeles sensul vieții șia. Decis să își doneze banii, cât încă e în viață. Toți banii.
Miliardarul care trăiește ca un ascet
Vizitat acum câțiva ani de un reporter de la Forbes International, Feeney a fopst găsit într-un apartament modest din San Francisco. Acesta are austeritatea unei camere de cămin studenţesc, scria, impresionat, jurnalistul. În loc de tablouri scumpe, ale marilor artiști, a găsit pe pereți fotografii ale prietenilor şi ale familiei miliardarului.
După ce a făcut avere vânzând brandurile cele mai scumpe turiștilor din toată lumea, miliardarul a decis să ducă o viață de filantrop. Cea mai mare parte a averii și-a cheltuit-o făcând acte majore de binefacere, în loc își laşi averea unei fundaţii după moarte. Filosofia sa de viață e următoarea: este mai bine să oferi totul, să controlezi unde merg acei bani, să te asiguri tu însuți că au scopul dorit, şi să vezi rezultatele cu ochii tăi.
Astfel, în ultimele patru decenii, Harles „Chuck” Feeney a donat peste 8 miliarde de dolari unor organizaţii caritabile, universităţi şi fundaţii din întreaga lume prin fundaţia sa, Atlantic Philanthropies.
Ceea ce e și mai interesant e că toate donațiile, deși vorbim de sume impresionante, au fost făcute anonim. În timp ce alți oameni bogați se înconjoară de jurnaliști și influenceri ori de câte ori fac un act caritabil, Feeney s-a străduit cu toate forțele să păstreze secrete donaţiile sale. Datorită acestui fapt, Forbes International l-a numit James Bond al filantropiei.
A făcut donații anonime de miliarde de dolari timp de 40 de ani
În prezent, miliardarul de 89 de ani nu mai are niciun ban, dar spune că nu are nici regrete, deoarece donaţiile sale au un impact major în domenii precum educaţie, sănătate sau apărarea drepturilor omului.
Ultima sa mare donație a fost în valoare de 350 de milioane de dolari. Banii au fost cheltuiți pentru a construi un campus necesar Universității Cornell. Când a rămas fără bani, pe 14 septembrie 2020, Chuck Feeney a semnat, împreună cu soţia sa, Helga, actele pentru închiderea fundaţiei Atlantic Philanthropies, după patru decenii de acte de binefacere constante.
Filosofia sa de filantropie „agresivă” i-a inspirat şi pe alţi miliardari să îi urmeze exemplul, printre aceştia numărându-se Bill Gates şi Warren Buffett, care au lansat în 2010 iniţiativa Giving Pledge. Prin aceasta ei și-au asumat să doneze cel puţin jumătate din averea lor încă din timpul vieţii.
Sursa foto: Instagram
Un tur virtual în reședința celui mai adorat cuplu. Cum arată casa lui Beyoncé și Jay-Z?
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook