Unul ca David Popovici se naște la 100 de ani. Azi însă, campionul își sărbătorește majoratul

Unul ca David Popovici se naște la 100 de ani. Azi însă, campionul își sărbătorește majoratul
A stabilit recorduri mondiale și a a câștigat premii unul după altul. Străinii l-au apreciat primii și l-au numit un fenomen. Sportivul anului în România, David Popovici împlinește astăzi 18 ani și va fi sărbătorit la meciul din EHF Champions League de la Sala Polivalentă, alături de câteva mii de suporteri.

Experții în domeniu spun la unison că un înotător ca el, capabil să zdrobească recorduri mondiale, se naște la 100 de ani. În bazin, sportivul de 17 ani e un fenomen. Dar și în afara lui, și asta se vede atunci când vorbește. Amintim doar câteva performanțe din palmaresul recent al tânărului care a ajuns să înoate în urma unor probleme medicale care îi dădeau șanse minime de mobilitate.

Cel mai tânăr concurent la două finale olimpice

Vara trecută, David Popovici a fost cel mai tânăr concurent din două finale olimpice și al patrulea cel mai bun sportiv din lume la 200 de metri liber. Vara aceasta i-a fost mult mai aglomerată. În iunie s-a prezentat la Mondialele de seniori, apoi au urmat alte competiții care, de asemenea, l-au urcat pe podium.

În două luni și jumătate a reușit să obțină 13 medalii, dintre care 11 de aur, la cele patru mari competiţii la care a participat, anul acesta. Campionul a uimit publicul cu „dubla de aur” realizată în probele de 100 şi 200 m liber la Mondialul de seniori, Europeanul de juniori, Europeanul de seniori şi Mondialul de juniori. Totodată, el este şi deţinătorul recordului mondial la 100 metri liber.

Recorduri mondiale aplaudate de cei pe care i-a surclasat

Când a parcurs 100 m în 47,30 secunde a devenit cel mai rapid înotător din acel sezon la seniori; ba chiar reușise al zecelea cel mai bun timp din istorie. S-a clasat în fața campionului olimpic din 2016, Kyle Chalmers, a campionului european Kliment Kolesnikov și a americanului Caeleb Dressel, cel mai bun înotător al prezentului. „Cu siguranță mi-a atras atenția”, a spus Dressel într-o conferință. „Eu nu înotam atât de rapid la 16 ani, iar felul cum înoată e și mai impresionant.”

Gazetta dello Sport l-a comparat pe David Popovici cu rusul Alexander Popov, de patru ori campion olimpic. Triplul campion olimpic Anthony Ervin l-a felicitat pe Twitter, iar Kolesnikov a postat pe Instagram o poză cu românul: „Ok, ok, got it”.

Înoată de la 4 ani

David Popovici s-a născut în Bucureşti, și a început înotul la vârsta de patru ani, la bazinul „Lia Manoliu“, deoarece un medic ortoped i-a recomandat acest sport pentru a corecta scolioza aflată în stadiu incipient. De la 9 ani a început să se antreneze la Aqua Team, cu Adrian Rădulescu, care îi e mentor și în prezent.

Acesta l-a inițiat în modul de gândire al marilor stoici precum Marcus Aurelius sau Seneca. I-a pus în mână diferite cărți și citate. Acum, David Popovici consideră că acest lucru l-a ajutat extrem de mult, deopotrivă în viața personală și în cariera de sportiv.

Un sportiv ca David Popovici se naște o dată la 100 de ani

Întreg parcursul sportiv al lui David Popovici e o combinație de talent rar, antrenamente constante și o familie care a știut să-i cultive și să-i valorifice talentul. De când fiul lor a început să participe la concursuri, părinții lui David Popovici, Mihai și Georgeta, au stat cu ochii  pe el „ca pe butelie”, cum se spune, și s-au asigurat că niciun detaliu nu e lăsat la voia întâmplării.

Sursele GSP.ro susțin că aceștia făceau verificări minuțioase inclusiv când era vorba despre medicamente obișnuite pe care David trebuia să le ia pentru afecțiuni simple. De fiecare dată când fiul lor era răcit sau avea vreo problemă, ei luau legătura cu reprezentanții Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), pentru a se asigura că nu există niciodată nici cea mai mică suspiciune, sau greșeală, de folosire a vreunei substanțe interzise.

Cu așa o echipă în spate, David Popovici are, real, toate șansele să devină cel mai rapid înotător din istorie. Este, de altfel, tot ce își dorește și adolescentul. El vrea să fie cel mai bun înotător din lume. De azi are  18 ani, 1,90 metri și un zâmbet sincer, plin de încredere în ce va urma.

Sursa foto: Instagram