Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum

Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum
De mai bine de trei decenii, Valentin Uritescu se luptă cu o boală necruțătoare, care l-a pus la pământ. Artistul face dezvăluiri uluitoare despre situația critică în care se află.

Boala de care suferă l-a făcut să se retragă de pe scena teatrului românesc. Valentin Uritescu a ajuns de nerecunoscut, maladia distrugându-i organismul și sufletul.

Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum

Din tot ce a fost odată marele actor al teatrului și filmului românesc Valentin Uritescu, nu a mai rămas decât o umbră. Când avea 33 de ani a fost diagnosticat cu sindrom extrapiramidal, un fel de Parkinson, afecțiune fără leac.

„Atât de tare am intrat în personaj încât mi s-a declanșat un tremur la piciorul stâng”

Se pare însă că Valentin Uritescu a prevestit, fără să realizeze, că se va îmbolnăvi, debutul afecțiunii având o legătură strânsă cu un rol al actorului. „La Teatrul Tineretului din Piatra Neamț am primit primul meu rol de dramă, aproape tragic, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoșul”, de Ivan Bukovkan. Acțiunea se petrecea în timpul războiului, într-o localitate ocupată de nemți. Un soldat german este împușcat.

Comandantul trupelor de ocupație alege zece localnici și-i închide într-o pivniță. Ostaticii trebuiau să spună cine îl omorâse pe soldat, altminteri urmau să fie executați. Tensiunea era teribilă. Rolul meu era minunat. L-am jucat cu o intensitate extraordinară. Atât de tare am intrat în personaj încât mi s-a declanșat un tremur la piciorul stâng”, a declarat Valentin Uritescu pentru Ziarul Lumina.

Toată cariera a jucat luând medicamente

Din nefericire, tremurul nu a fost unul de moment, ci l-a urmărit toată viața, agravându-se în timp. Ce-a urmat? Actorul a luat permanent medicamente, pentru ca nu cumva acel tremur să se declanșeze când era pe scenă. „De la rolul ăsta mi s-a tras. Timp de doi ani și ceva am umblat pe la toți doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamț.

„Ai sindrom extrapiramidal!” Am venit acasă, m-am uitat în Dicționarul Sănătății și m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Colega mea, Ioana Pavelescu, i-a povestit despre mine tatălui ei, care era medic. Acesta îl cunoștea pe marele profesor Voiculescu de la Spitalul nr 9. M-am dus la el și m-a internat vreme de 10 zile, timp în care mi-a făcut toate analizele posibile.

M-a căutat până și de cupru, să vadă daca n-am în organism. După toate investigațiile astea, mi-a spus: Ai un fel de Parkinson. Suferi de sindrom extrapiramidal. Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe acolo. Aveam doar 36 de ani. Eram disperat”, a mărturisit, îndurerat, artistul.

Chiar dacă toată lumea speră că momentul despărțirii de Valentin Uritescu va fi cât mai departe, acesta e pregătit. „Când mă voi petrece, voi fi cărat rapid la Vinerea, unde m-am născut. Dar mă tem că atunci nu va vorbi nimeni despre mine la TV. Nu prea am avut prieteni”, a mai spus Valentin Uritescu.

Sursă foto: romaniatv.net, wowbiz.ro