Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum

Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum
De mai bine de trei decenii, Valentin Uritescu se luptă cu o boală necruțătoare, care l-a pus la pământ. Artistul face dezvăluiri uluitoare despre situația critică în care se află.

Boala de care suferă l-a făcut să se retragă de pe scena teatrului românesc. Valentin Uritescu a ajuns de nerecunoscut, maladia distrugându-i organismul și sufletul.

Valentin Uritescu, mărturisiri șocante despre boala care s-a instalat la 33 de ani și l-a doborât acum

Din tot ce a fost odată marele actor al teatrului și filmului românesc Valentin Uritescu, nu a mai rămas decât o umbră. Când avea 33 de ani a fost diagnosticat cu sindrom extrapiramidal, un fel de Parkinson, afecțiune fără leac.

„Atât de tare am intrat în personaj încât mi s-a declanșat un tremur la piciorul stâng”

Se pare însă că Valentin Uritescu a prevestit, fără să realizeze, că se va îmbolnăvi, debutul afecțiunii având o legătură strânsă cu un rol al actorului. „La Teatrul Tineretului din Piatra Neamț am primit primul meu rol de dramă, aproape tragic, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoșul”, de Ivan Bukovkan. Acțiunea se petrecea în timpul războiului, într-o localitate ocupată de nemți. Un soldat german este împușcat.

Comandantul trupelor de ocupație alege zece localnici și-i închide într-o pivniță. Ostaticii trebuiau să spună cine îl omorâse pe soldat, altminteri urmau să fie executați. Tensiunea era teribilă. Rolul meu era minunat. L-am jucat cu o intensitate extraordinară. Atât de tare am intrat în personaj încât mi s-a declanșat un tremur la piciorul stâng”, a declarat Valentin Uritescu pentru Ziarul Lumina.

Toată cariera a jucat luând medicamente

Din nefericire, tremurul nu a fost unul de moment, ci l-a urmărit toată viața, agravându-se în timp. Ce-a urmat? Actorul a luat permanent medicamente, pentru ca nu cumva acel tremur să se declanșeze când era pe scenă. „De la rolul ăsta mi s-a tras. Timp de doi ani și ceva am umblat pe la toți doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamț.

„Ai sindrom extrapiramidal!” Am venit acasă, m-am uitat în Dicționarul Sănătății și m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Colega mea, Ioana Pavelescu, i-a povestit despre mine tatălui ei, care era medic. Acesta îl cunoștea pe marele profesor Voiculescu de la Spitalul nr 9. M-am dus la el și m-a internat vreme de 10 zile, timp în care mi-a făcut toate analizele posibile.

M-a căutat până și de cupru, să vadă daca n-am în organism. După toate investigațiile astea, mi-a spus: Ai un fel de Parkinson. Suferi de sindrom extrapiramidal. Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe acolo. Aveam doar 36 de ani. Eram disperat”, a mărturisit, îndurerat, artistul.

Chiar dacă toată lumea speră că momentul despărțirii de Valentin Uritescu va fi cât mai departe, acesta e pregătit. „Când mă voi petrece, voi fi cărat rapid la Vinerea, unde m-am născut. Dar mă tem că atunci nu va vorbi nimeni despre mine la TV. Nu prea am avut prieteni”, a mai spus Valentin Uritescu.

Sursă foto: romaniatv.net, wowbiz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre