Potrivit informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice, la finalul lunii iunie 2023, în România s-au înregistrat un număr de 4.766.578 de pensionari. Pensia medie a fost de 1963 de lei.
Românii se vor putea pensiona mai devreme
Odată cu 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Este vorba de legea 127/2019, care va înlocui Legea 263/2010 Noua lege și va aduce modificări importante. Dacă vor îndeplini anumite condiții, românii se pot pensiona mai devreme, întrucât potrivit noii legi pensia anticipată se va transforma în pensie pentru limită de vârstă. De asemenea, pensia anticipată va fi cumulată cu veniturile din salarii, obținute în baza unui contract individual de muncă.
Nouă lege reglementează pensia minimă
E important de știut că prin noua lege fiecare pensionar va beneficia de cel puțin pensia minimă. Stagiul minim de cotizare se ia în calcul doar din perioadele în care a fost plătită contribuția la asigurări sociale. Perioadele asimilate nu intră în stagiu minim de cotizare. La stabilirea pensiei pentru limita de vârstă va fi luată în calcul și perioada de masterat și doctorat.
Decizia de pensionare va fi anunțată online
Tot noua lege prevede și faptul că angajatorii vor fi anunțați despre emiterea deciziei de pensionare în format electronic. Este important de știut că decizia de pensie se va comunica la solicitarea angajatorului, niciodată din oficiu.
Românii care vor să se asigure facultativ o vor putea face și retroactiv pe o perioadă de cinci ani. Indiferent de gradul de invaliditate pe care îl au, persoanele invalide vor putea să lucreze potrivit capacității de muncă diminuate.
Amendă în cuantum de 2-3 salarii
Casele de pensii vor putea să le ceară angajatorilor să prezinte documentele în baza cărora au eliberat adeverințele privind stagiile de pensii. Cine nu se va conform legii în termen de 30 de zile, va fi sancționat cu amendă care se poate ridica la 2-3 salarii de bază minime brute pe țară.
Crește populația vârstnică
Din nefericire, se estimează că peste aproximativ șapte ani populația vârstnică va crește, iar forța de muncă scade, iar acest lucru duce la o destabilizare a sistemului de pensii, iar contribuțiile pot deveni insuficiente pentru a acoperi cheltuielile legate de pensii.
În acest sens, e nevoie de măsuri urgente care să vizeze creșterea numărului de angajați, stimularea economiei și asigurarea unui sistem de pensii sustenabil. Anul acesta, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%, fiind în prezent de 1.785 de lei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook