Mama prințului Philip, bunica regelui Charles, a fost supusă la experimente de Sigmund Freud și, în cele din urmă, a devenit călugăriță, așa cum se arată în The Crown.
Viața prințesei Alice de Battenberg a Marii Britanii, strănepoata reginei Victoria e demnă de un film. S-a căsătorit cu un membru al familiei regale grecești, dar n-a avut niciodată ceea ce și-a dorit. Se spune că ar fi avut probleme psihice, motiv pentru care a fost internată împotriva voinței sale de două ori într-o secție de psihiatrie? Să fi fost acesta motivul real, e întrebarea care se află de multe ori pe buzele britanicilor, ținând cont de problemele pe care le-a avut prințesa Diana și recent Megan Markle?
Bunica paternă a regelui Carol a fost o enigmă din multe puncte de vedere și viața ei a fost ferită de atenția publicului și a presei, de aceea este una dintre cele mai necunoscute regine. După ce a fost despărțită de copiii săi, prințesa de Battenberg a întors spatele vieții regale în favoarea filantropiei și a religiei, în încercarea de a scăpa de greutățile care alții i le-au pus pe umeri.
S-a născut surdă, dar putea citi pe buze în trei limbi străine
Prințesa Alice s-a născut la Castelul Windsor în 1885, în familia Prințului Louis de Battenberg și a Prințesei Victoria de Hesse, nepoata Reginei Victoria. Alice s-a născut surdă, iar până la vârsta de opt ani putea citi pe buze în trei limbi străine, relatează The Washington Post.
Și-a cunoscut soțul, prințul Andrew al Greciei, când avea 17 ani, la încoronarea lui Edward al VII-lea la Londra. Cei dois s-au căsătorit în 1903, apoi s-au mutat în Grecia pentru a locui în palatul regal. Alice și Andrew au avut împreună patru fiice, e vorba de Cecilie, Sophie, Theodora și Margarita și pe prințul Philip, care va deveni soțul iubit al reginei Elisabeta.
„Brațe, picioare și capete sfărâmate – niște priveliști atât de îngrozitoare”
Alice și-a arătat devotamentul față de cei cu probleme încă de la început, când a lucrat în spitalele de campanie în timpul războaielor din Balcani de la începutul anilor 1910. „Doamne, ce lucruri am văzut. Brațe, picioare și capete sfărâmate – niște priveliști atât de îngrozitoare. Bandaje aruncate până la genunchi, coridorul plin de sânge”, a scris ea într-o scrisoare către mama sa, potrivit The Washington Post.
Familia regală greacă a plecat în exil în timpul Primului Război Mondial în 1917 și s-a stabilit pentru scurt timp la Paris, potrivit Tatler. The Washington Post citează această perioadă ca fiind cea în care Alice a devenit profund religioasă și s-a convertit la ortodoxia greacă.
Sanatoriile și Sigmund Freud
Cu toate acestea, în 1930, Alice a fost diagnosticată cu schizofrenie și a fost internată la psihiatrie. Se pare că avea iluzii că flirta cu Iisus Hristos și folosea un limbaj sexual pentru a descrie această relație, potrivit unui documentar realizat de Real Royalty.
Pentru început a fost trimisă la un sanatoriu din Berlin, apoi la unul din Elveția, unde a fost tratată de celebrul psiholog Sigmund Freud. Aici, Freud i-a aplicat prințesei un tratament controversat, „bombardându-i” în mod repetat ovarele cu raze X, în încercarea de a-i induce menopauza timpurie, potrivit documentarului Real Royalty. Astfel a crezut Freud că va reprima „pofta sexuală” a prințesei.
Și-a îngropat fiica care a murit într-un accident de avion
Potrivit The Washington Post, prințesa s-a reunit în cele din urmă cu copiii săi în 1937, când a participat la funeraliile fiicei sale Cecilie, care a murit într-un accident de avion în timp ce era însărcinată. La această înmormântare, prințul Philip a fost fotografiat mărșăluind alături de bărbați în uniforme naziste.
Asta pentru că fiicele lui Alice s-au căsătorit toate cu bărbați care erau membri ai aristocrației germane, iar trei dintre aceștia au devenit naziști, conform revistei Town & Country. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Alice s-a mutat înapoi în Grecia pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Potrivit The Guardian, ea a adăpostit o familie evreiască de naziști în apartamentul ei din Atena.
The Washington Post detaliază cum a fost interogată de Gestapo de mai multe ori, când germanii au devenit suspicioși, dar s-a folosit de surzenia ei pentru a pretinde că nu poate comunica eficient cu ei. Ulterior a fost onorată de Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim și chiar a cerut ca mormântul ei să fie îngropat la poalele Muntelui Măslinilor din Israel, conform Realitatea Regală.
A înființat un ordin de călugărițe
La încoronarea Elisabetei, mama prințului Philip a întors capetele, mergând singură, îmbrăcată într-o haină de călugăriță. Prințesa de Battenberg a înființat un ordin de călugărițe în 1949, numit Surorile creștine ale Martei și Mariei. Ea și-a petrecut ultimii ani ca soră, strângând fonduri și chiar vânzându-și bijuteriile regale pentru această cauză, potrivit Elle.
În 1967, o lovitură de stat militară a forțat-o pe Alice să fugă din Atena, însă numai la îndemnul prințului Philip și al reginei Elisabeta, potrivit Real Royalty. În cele din urmă, Alice s-a mutat la Palatul Buckingham, unde a locuit într-o cameră mică din incintă, potrivit CNN. Ea a rămas acolo până la moartea sa, doi ani mai târziu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook