Simona Ionescu / Redactor Șef

Vouchere de vacanță, cadou de Crăciun pentru angajații din sectorul privat

Vouchere de vacanță, cadou de Crăciun pentru angajații din sectorul privat
Înainte de Căciun, guvernul a decis să acorde vouchere de vacanță și angajaților din sectorul privat. Măsura va intra în vigoare începând de anul viitor.

Voucherele de vacanţă, care până acum erau acordate doar angajaților din sistemul de stat, pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat. Valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 de lei (echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară), se arată într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).

Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, conform Agerpres.

Angajatorii acordă voucherele, Guvernul le scade din taxe

Concret, voucherele vor fi acordate de angajatori. Care, dacă fac asta, vor beneficia de anumite avantaje. Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului menţionează 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre