Acoperământul Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei, un moment plin de obiceiuri și tradiții.
1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Ce tradiții și obiceiuri se respectă și ce rugăciune vă scapă de necazuri
„Potrivit tradiției creștine, la finalul vieții Sf. Andrei cel Nebun pentru Hristos și cu ucenicul său, Sf. Epifanie, au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului: cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.
„Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor…”
Se spune că Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat, cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti”, potrivit orthodoxwiki.org.
Gospodinele fac plăcinte de post Tradiția spune că ziua de 1 octombrie constituie pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. Din cele mai vechi oamenii satelor știu că cine se tunde în această zi trebuie să aibă mare grijă ce face cu părul.
Acesta nu se aruncă și nu se arde, n caz contrar, acesta va putea fi luat de vrăjitoare. De Acoperământul Maicii Domnului gospodinele fac plăcinte de post cu mere sau dovleac pe care le servesc oaspeților. Dacă aveți probleme cu creșterea părului, rugați-vă în această zi și această problemă se va rezolva. De asemenea, se spune că veți fi învăluite de puterea divină. Tot tradiția spune că vitele trebuie stropite cu apă sfințită și nu vor avea probleme cu sănătatea în perioada rece a anului.
Rugăciune de Acoperământul Maicii Domnului
Cine citește aceste rugăciuni în ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului va avea o viață lipsită de griji și va fi scăpat de rele. „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău!
Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”. Amin.
„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea. Când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”. Amin.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook