Promovate ca având calități nutriționale superioare și fiind cultivate fără îngrășăminte și pesticide, aceste produse au un preț mai mare, de aceea e bine de știut că sunt 10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm Bio. Doctorul Mihaela Bilic explică de ce pentru anumite produse chiar nu merită de plătit în plus doar pentru că e scris „bio” pe etichete. Mai ales că acum deja putem consuma produse locale, de sezon, obținute prin metode responsabile și neintensive de producție.
„Dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor, cele 10 produse care urmează au o încărcătură de pesticide foarte redusă chiar și atunci când sunt cultivate prin metode convenționale, deci sunt sigure pentru consum și în varianta ne-Bio.
Legume – broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel. Fructe – banane, kiwi, mango, ananas, avocado. Anumite fructe și legume necesită cantități mai mari de pesticide față de altele, de aceea merită să cheltuiți în plus pentru varianta Bio (agricultură biologică) în cazul următoarelor 10 produse. Legume – ardei gras, țelină, salată, spanac, cartofi. Fructe – mere, pere, piersici, căpșuni, struguri”, arată doctor Bilic.
Fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm Bio
„Dincolo de polemica Bio/ne-Bio, un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți, este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară. Mai ales că și la capitolul „etichete”, legislația este deficitară.
În concluzie singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat. Și dacă se poate să fie obținut din ingrediente puține, banale /clasice. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori / producători de încredere, care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător. Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate.
Degeaba cumperi un produs Bio care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere. Un aliment trebuie să fie în primul rând bun la gust, e o condiție mai presus de toate!”, a scris doctorul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Alimente care conțin zahăr, deși nu te-ai aștepta la asta
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook