Alimente care conțin zahăr, deși nu te-ai aștepta la asta

Alimente care conțin zahăr, deși nu te-ai aștepta la asta
Zahărul este bun, dar consumat cu moderație. Cantitățile în exces îți pot da bătăi de cap. Mai ales că există alimente care conțin zahăr, deși nu ne-am aștepta la acest lucru.

Consumul de zahăr în exces poate fi extrem de dăunător, deoarece poate duce la apariția mai multor afecțiuni, printre care și diabetul. Printre altele îți poate da peste cap și silueta, contribuie la apariția celulitei și te poate afecta pe plan psihic.

Deși zahărul propriu-zis nu este unicul vinovat pentru „dependența de dulce”, ci este vorba despre combinația de zahăr cu grăsimi, zahărul în cantități ridicate poate da stări de iritabilitate și surescibilitate și poate afecta calitatea somnului. Iată principalele alimente care conțin zahăr ascuns. 

Sosurile de paste gata preparate

Sosurile de paste pot fi înșelătoare din acest punct de vedere, pentru că nu sunt neapărat dulci la gust. Cu toate acestea, un sos de paste obișnuit poate avea între 6 și 12 grame de zahăr per porție. Acesta este echivalentul conținutului de zahăr dintr-un biscuite cu ciocolată. Experții în sănătate recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 calorii de zahăr pe zi. Iar bărbații nu mai mult de 150 calorii de zahăr pe zi. Așadar, dacă ți-e poftă de o porție de paste, verifică tabelul nutritional de pe ambalaj. Asta pentru a nu consuma mai mult zahăr decât ți-ai propus.

Sosurile pentru salată

Sosurile pentru salată, în special cele dulci, precum oțetul balsamic sau sosul pentru salata Cezar, conțin între 5 și 7 grame de zahăr, la numai două linguri de sos. Așadar, este bine să fii atentă la sosul pe care îl alegi pentru salata de la prânz, mai ales dacă te afli la cură de slăbire. O opțiune mai potrivită este sosul preparat de tine dintr-o lingură de ulei de măsline și sucul unei jumătăți de lămâie. Dacă îți dorești un gust puțin mai aromat, poți opta pentru un sos tip vinaigrette cu un conținut scăzut de zahăr. Acestea au, de obicei, undeva în jurul unui gram de zahăr adăugat.

Alimente care conțin zahăr. Anumite ceaiuri

Multe persoane, atunci când încearcă să taie din consumul de zahăr, schimbă sucurile acidulate cu ceai. Cu toate acestea, multe tipuri de ceai gata preparat conțin cantități surprinzătoare de zahăr. De exemplu, un ceai tip ice tea cu aromă de lămâie poate conține până la 32 grame de zahăr per sticlă. Dacă simți nevoia să bei ceva aromat, dar fără mult zahăr sau chiar fără zahăr deloc, optează pentru ceai făcut în casă sau pentru apă infuzată cu fructe.

Ketchup-ul

Ketchupul conține, în medie, 4 grame de zahăr per linguriță. Deși nu pare mult, prin consum frecvent, cantitatea de zahăr consumată pe zi poate crește exponential. Dacă îți place ketchup-ul, caută o variantă cu un conținut mai scăzut de zahăr.

Foto: Facebook

Le-a gătit delicatese asiatice: gândaci de apă, viermi de mătase și lăcuste