Simona Ionescu / Redactor Șef

Un tablou cu oameni care poartă măști, despre care se spune că datează din 1994, face ravagii în pandemie

Un tablou cu oameni care poartă măști, despre care se spune că datează din 1994, face ravagii în pandemie
Un tablou care portretizează mai mulți tineri cu măști de protecție pe chipuri, cu steagurile tuturor statelor, este distribuit pe rețelele sociale însoțit de textul „Pictură care datează din 1994, aflată în aeroportul din Denver”.

Teoria conspirației a explodat. Foarte multe persoane s-au inflamat văzând această informație, considerând-o o dovadă clară că pandemia COVID-19 a fost planificată în urmă cu mai bine de două decenii. Totodată, deși aeroportul din Denver conține anumite obiecte de artă, oficialii neagă că acest tablou ar face parte din obiectele expuse acolo.

Un sâmbure de adevăr există. Pe unul din holurile aeroportului „Deni”, cum îi spun localnicii, se află o pictură impunătoare, care portretizează copii din toate națiile și care se intitulează „Children of the World Dream of Peace,” (n. Visul copiilor lumii despre pace). Însă în acest tablou nu există măști de protecție și nu are legătură cu pandemia.

În realitate, tabloul care a stârnit atâta zarvă în mediul online aparține lui CJ Trinidad, un artist din Filipine. Creația lui datează din februarie, anul curent. Autorul și-a prezentat lucrarea pentru prima oară în luna februarie, la CNN Filipine, apoi a publicat imagini cu tabloul pe rețelele sociale în luna martie, 2020. El a numit lucrarea „Mask Communication” (n. Comunicare Mascată).

Totodată, piesa de artă a fost implicată în mai multe scandaluri. În luna aprilie, lucrarea a fost înregistrată la un concurs de artă din India, numit „Uniți împotriva Corona – exprimare prin artă”, iar cel care pretindea că deține drepturile de autor era un indian pe nume Neha Kumari.


În imaginea publicată de CNN Filipine apare, în partea de jos a tabloului, semnătura artistului CJ Trinidad, iar la concursul din India, partea de jos nu se vede, însă în colțul din stânga sus apare semnătura „Neha”. Ambii autori au fost contactați de presă pentru a lămuri cui aparține piesa, însă niciunul nu pare să fi dat curs invitației, conform factcheck.com.
Cert este că pictura nu datează din 1994 și nici nu a fost expusă vreodată în aeroportul din Denver. Este un fake news care a luat amploare pe rețelele de socializare.

Oroare de Halloween. Un bărbat îmbrăcat ca în Evul Mediu a ucis 2 oameni

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre