Simona Ionescu / Redactor Șef

Care sunt cele mai folosite tipuri de măști de protecție

Care sunt cele mai folosite tipuri de măști de protecție
Măștile de protecție facială au devenit populare și necesare în contextul dat de pandemia de  COVID 19. Acestea au rolul de a preveni răspândirea infecțiilor virale și în general de a proteja împotriva particulelor de praf, împotriva poluanților și a altor particule periculoase. Auzim reclame care ne cer să purtăm masca: ne protejăm pe noi, dar îi protejăm și pe ceilalți. Iată care sunt cele mai folosite măști.

Purtarea măștii e obligatorie în România în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise, iar în multe localități a devenit obligatorie și pe stradă.  Pe piață există mai multe variante de măști.

Măștile chirurgicale

Sunt cele mai comune măști, se găsesc peste tot ( în supermarketuri, farmacii, etc.). Ele  au fost concepute pentru utilizarea în sălile de operație, cabinetele medicale sau cabinetele stomatologice. Deși cel mai adesea oamenii poartă măști chirurgicale, dată fiind accesibilitatea lor, trebuie știut că  acestea sunt eficiente doar în blocarea lichidelor infecțioase, nefiind 100% eficiente în blocarea particulelor de viruși.

Totuși, oferă o protecție parțială iar atunci când toată lumea poartă masca, riscul de îmbolnăvire scade considerabil. Dacă alegi să porți măști chirurgicale, este bine să știi că acestea sunt de unică folosință și nu trebuie să fie purtate pentru o perioada mai mare de 4 ore.

Măștile N95

Aceste măști sunt mai eficiente decât măștile chirurgicale, deoarece pot filtra până la 95% din particulele care zboară prin aer, inclusiv particulele de virusuri.

Cel mai adesea sunt folosite în construcții și amenajări interioare, deoarece îi împiedică pe lucrători să inspire particule de praf și de vopsea. Măștile N95 sunt destul de incomode și necesită instructaj pentru utilizarea corectă.

Măștile elastometrice

Ele sunt similare, ca protecție, cu măștile N95. Diferența este faptul că pot fi folosite de mai multe ori. Realizate din cauciuc și materiale sintetice, aceste măști se pot dezinfecta după fiecare folosire, ceea ce le face ideale pentru utilizarea la cumpărături sau în locuri publice, însă destul de nepotrivite pentru utilizarea în spitale.

Pentru a fi eficiente, aceste măști trebuie să se potrivească perfect pe față. Deși masca poate să fie folosită de mai multe ori, filtrul pe care îl folosește trebuie să fie înlocuit după fiecare purtare. Filtrele se achiziționează separat.

Purificatoarele de aer portabile

Acestea ar fi cele mai eficiente măști. Au o capacitate mare de filtrare a aerului și sunt confortabil de purtat. Ele curăță aerul inhalat de toate particulele potențial dăunătoare: praf, polen, stropi degajați de alte persoane care tușesc, acționând ca un purificator de aer veritabil.

Singurul mare inconvenient e că trebuie încărcate periodic. În plus, trebuie dezinfectate temeinic după fiecare folosire.

Sursa foto: Lg / go4it.ro, Emag.ro

Exclusiv. Lidia Buble, chinuită de familie. „Botniță și bătaie” spune artista

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre