Simona Ionescu / Redactor Șef

Regizor celebru găsit vinovat. I se impută milioane

Regizor celebru găsit vinovat. I se impută milioane
Cel mai bine cotat regizor de teatru rus a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. Procesul lui a fost judecat la un tribunal din Moscova.

Directorul artistic al Centrului Gogol, celebru teatru din Moscova, regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov, 50 de ani, o personalitate de marcă a vieții artistice din Rusia, a fost găsit vinovat de participare la o deturnare de fonduri de aproximativ 2 milioane de dolari din subvenţii publice pentru arte. Decizia instanței vine după ani de anchete.

Susţinătorii lui Serebrennikov spun că artistul este pedepsit pentru libertatea sa de creaţie şi pentru spectacolele sale de teatru uneori prea îndrăzneţe pe care le-a produs, în care a combinat politica, sexualitatea şi religia. Asta, în contextul actual în care țara autorităţile ruse depun eforturi pentru revenirea la valorile tradiţionale. Autorităţile moscovite dezmint însă această interpretare.

Kirill Serebrennikov a fost reţinut de Poliţie în august 2017, după care regizorul a fost plasat în regim de arest la domiciliu până în aprilie 2019. În toamna aceluiași an, mai exact în septembrie 2019, justiţia rusă a ridicat ”toate măsurile privative” decise împotriva lui şi a celor trei colaboratori puşi de asemenea sub acuzare, apoi a trimis dosarul de anchetă înapoi la Parchet, considerându-l incomplet.

Astfel, ancheta a fost reluată, a avut loc o a treia expertiză, în dosar, iar aceasta a concluzionat, la începutul lunii iunie, că regizorul şi echipa lui au încasat fără drept 128 de milioane de ruble din fonduri publice pentru un proiect al trupei Seventh Studio, condusă de Serebrennikov. Kirill Serebrennikov a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa.

Sursa foto: Instagram / Kirill Serebrennikov

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre