Simona Ionescu / Redactor Șef

A fi o femeie gălăgioasă poate fi bine pentru sănătatea ta, potrivit unui studiu

A fi o femeie gălăgioasă poate fi bine pentru sănătatea ta, potrivit unui studiu
Gestionarea emoțiilor noastre este adesea complicată. Uneori este necesar să le atenuați, să rămâneți tăcute și să vă păstrați calmul în momentele de stres. Nu vrem să ne rănească relațiile personale.

Dar cu alte ocazii, ceea ce funcționează cel mai bine pentru a ne menține relațiile este să ne exprimăm. La urma urmei, scoaterea în evidență a tot ceea ce simțim și gândim ne poate ajuta să vedem lucrurile dintr-o perspectivă diferită. 

Totuși, ceea ce este posibil să nu știți este că ambele comportamente pot avea efecte semnificative asupra sănătății dumneavoastră. Un studiu susține că creșterea volumului vocii nu este întotdeauna o idee proastă.

Tăcere automată

Tăcerea automată este un comportament în care oamenii se confruntă atunci când se tem să-și exprime emoțiile reale. Dacă sunt exteriorizați corespunzător, își fac griji că sentimentele lor le pot afecta relațiile cu persoanele apropiate într-un fel, cum ar fi membrii familiei, prietenii sau angajatorii.

Aceștia aleg tăcerea automată pentru că se tem că trebuie să înceapă un dezacord, să fie cauza unui argument sau chiar să rupă o relație.

Peste 300 de femei au participat la studiu

Societatea de menopauză din America de Nord (NAMS) a realizat un studiu în care au evaluat 304 de femei căsătorite care erau aproape sau după menopauză. Au raportat că s-au confruntat cu anumite sentimente legate de a pune nevoile altcuiva înaintea lor, cum ar fi tăcerea de sine, pentru a evita deteriorarea unei relații. 

Acest tip de comportament a fost întâmpinat cu accese de constipație, o creștere a nivelului de colesterol, depresie și obezitate.

Mai mult țipăt, mai puțin stres

Unul dintre punctele pe care cercetătorii le-au măsurat a fost frecvența cu care aceste femei au suferit furii sau euforii. Le-au abordat ca pe momente în care au reușit să-și lase emoțiile crescând volumul vocii și declarând verbal ceea ce i-a făcut să se simtă frustrat.

Cei care au prezentat acest comportament s-au înregistrat mai des ca având o sănătate mai bună decât cei care nu au avut. De asemenea, au experimentat beneficiile psihologice ale prevenirii reprimării acestor stări emoționale.

Ascunderea emoțiilor are consecințe fizice

Menținerea unei fațade de bucurie și calm nu înseamnă că această stare este reală. Este un comportament legat de o sensibilitate mai mare la respingere. O stare permanentă de alertă care declanșează nivelurile de stres este strâns asociată cu scăderea speranței de viață atât la bărbați, cât și la femei din întreaga lume. 

În timpul acestor episoade, tensiunea arterială și nivelul de glucoză cresc, deci crește șansa de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.

Ion Lucian, umilit înainte de moarte. 70 de ani a fost pe scenă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre