Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Lucian, umilit înainte de moarte. 70 de ani a fost pe scenă

Ion Lucian, umilit înainte de moarte. 70 de ani a fost pe scenă
Ultima ieșire publică a marelui actor Ion Lucian a fost foarte tristă. A plâns la televizor. Rămăsese fără pensie. Avea 86 de ani, din care 70 pe scenă. ”Am calculat greșit și am trăit mai mult decât trebuie".

Părinții au vrut să devină inginer, dar Ion Lucian a refuzat. A muncit de mic, dădea meditații și desena în locul colegilor săi. A intrat la Teatru încă din liceu și, de atunci, a fost nelipsit de pe scenă timp de 70 de ani. A fost răsplătit cu o pensie infimă pe care a pierdut-o pentru că era și directorul Teatrului Excelsior.

Ultima ieșire publică a marelui actor Ion Lucian a fost foarte tristă. A plâns la televizor. Rămăsese fără pensie

Ion Lucian, umilit înainte de moarte

Ion Lucian s-a simțit foarte umilit înainte de moarte. A fost pus să aleagă între pensie și salariul de director al Teatrului Excelsior. Actorul a ales salariul de 600 de lei care era puțin mai mare decât pensia.

„Din 1 iulie (2010) și până acum am luat 1 leu. Noi am avut concediu în iulie și am avut dreptul și la câteva zile din august. Acele câteva zile din august au fost incluse în avans, iar la sfârșit am mai luat decât un leu”, a declarat Ion Lucian cu ochii în lacrimi, pentru Antena 3. Soția lui Ion Lucian a câștigat de trei ori mai mult, adică 3 lei.

„Vreau să vă spun că, la o anumită vârstă, devii mult mai sensibil la niște nedreptăți după ce ai adus atât de mult țării. Ion Lucian a fost un luptător. A fost un om cinstit, un om corect. Ion Lucian a avut idealuri, ultimul fiind să facă din temelie Teatrul Excelsior. S-a luptat 11 ani și atunci când s-a ivit această situație cu tăierea pensiilor a spus că el nu poate să renunțe pentru că este copilul lui (n.r. – Teatrul Excelsior). Vă spun cinstit că nu-i părea rău de bani. Îi părea rău că a fost umilit. Vom dispărea cu toții. Așa este destinul, dar nu trebuie uitat că el a făcut două teatre”, a spus Paula Sorescu Lucian la Antena 3.

Ion Lucian s-a luptat până în ultima clipă cu boala, având-o alături pe soţia sa, actriţa Paula Sorescu Lucian

Actorilor li s-a interzis să lucreze după vârsta de pensionare în 2010

Guvernul Boc le-a tăiat indemnizațiile marilor actori și le-a interzis să mai lucreze după vârsta de pensionare.

Este ruşinos ce face statul român. Este necinstit să amputezi nişte salarii, nişte contribuţii băneşti la munca noastră. Este de-a dreptul ruşinos când se însuşeşte un drept pe care, de fapt, nu ar avea dreptul statul să îl folosească. Pentru că este dreptul de pensie la care noi am contribuit, în cazul meu 70 de ani, cu cele mai mari cote.

Pur şi simplu mi s-a tăiat această pensie care, de fapt, este depunerea mea o viaţă întreagă pentru a avea o bătrâneţe liniştită dacă nu altfel. Aici consider că este un act nefiresc şi bănuiesc că făcut fără prea multă înţelegere. Cu o simplă logică, o simplă aplecare faţă de breasla noastră nu s-ar fi ajuns la această situaţie penibilă, declara cu ochii în lacrimi, în 2011, actorul Ion Lucian, la Antena 3.

Abia după cinci ani, Guvernul a deblocat plafoanele pentru indemnizaţia prevăzută pentru activitatea de liber profesionişti a artiştilor interpreţi din România. Însă Ion Lucian nu a apucat.

Ion Lucian: ”Mi-aş da viaţa pentru teatru”

În 2012, cu trei săptămâni înainte de a împlini 88 de ani, marele actor Ion Lucian pleca dintre noi. L-a doborât o bronhopneumonie.

Ion Lucian s-a luptat până în ultima clipă cu boala, având-o alături pe soţia sa, actriţa Paula Sorescu Lucian. De pe patul de spital, actorul a redactat un mesaj pe care soţia sa l-a citit celor peste 150 de spectatori adunaţi la Teatrul Excelsior din Capitală. Maestrul îl înfiinţa în aprilie 1990.
La 18 ani, juca deja pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi, din 1945 până în 1947, a fost angajat al Teatrului de Operetă Alhambra. A jucat, de asemenea, pe scenele Teatrului Municipal Bucureşti (actualul Teatru Bulandra), Teatrului Nottara şi Teatrului de Comedie.

A fondat Teatrul pentru Copii „Ion Creangă”, pe care l-a condus între anii 1964 şi 1972. După Revoluţie, chiar în 1990, a pus bazele impresionantului său proiect cultural, care este Teatrul Excelsior din Bucureşti.

Ultima ieșire publică a marelui actor Ion Lucian a fost foarte tristă. A plâns la televizor. Rămăsese fără pensie


Dan Tufaru, actorul care a iubit prea mult și nu s-a ales cu mare lucru

Rodica Mandache, Doruleț al românilor. Actrița a fost sărbătorită pe Internet

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre