Primul mare succes a celebrului Walt Disney a fost celebrul Mickey Mouse, creat în 1928, după care au urmat alte zeci de personaje îndrăgite de milioane de copii și adulți de pe tot globul.
În zilele noastre, unii s-au declarat deranjați de scena cu pisica siameză din „Pisicile aristocrate” care cântă la pian cu bețișoarele de mâncare sau de faptul că Regele Louie din ”Cartea Junglei” ar avea apucături reprobabile, este puturos, hoț și dansează în ritmuri de jazz.
Capodoperele animate ale lui Disney vor conține mesaje de avertisment
Anumite secvențe din capodoperele animate ale lui Disney sunt considerate criticabile din punctul de vedere al Corectitudinii Politice, drept care peliculele vor conține mesaje de avertisment.
Unii s-au declarat deranjați de scena cu pisica siameză din „Aristocats” care cântă la pian cu bețișoarele de mâncare, sau de faptul că Regele Louie din ”Cartea Junglei” ar avea apucături reprobabile de Harlem sau de Bronx.
Corectitudinea politică are la bază idea că oamenii ar trebui să aibă grijă să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, excludă sau marginalizeze un anumit grup de oameni dezavantajați social sau discriminați.
În ”Doamna și Vagabondul”, apare un cățel chihuahua, pe nume Pedro, care ar prezenta într-un mod stereotip obiceiurile mexicane. Tot în acest film mai apar și antipaticele pisici Si și Am, care pot jigni sentimentele asiatice.
Și Dumbo este vizat: corbii care îl învață pe elefănțel să zboare au voci considerate prea „negre”. Și mai îngrozitor pentru un corb, unul dintre ei se numește „Jim Crow”, care poate aminti de un ansamblu de legi segregaționiste din sudul Statelor Unite.
Nici Peter Pan nu a scăpat de ochii scrutători ai cenzurii Corectitudinii Politice: termenul „piei roșii”, folosit în film, i-a făcut pe ideologi să ridice sprâncenele.
Pentru toate aceste motive, înaintea genericului va fi difuzat un scurt text de avertisment: „programul conține reprezentări învechite și / sau un tratament negativ la adresa unor persoane sau culturi” și că aceste „stereotipe erau deplasate la vremea respectivă și cu atât mai mult sunt deplasate astăzi”, scrie BBC.
Vă dați seama dacă s-ar lua în discuție și la noi Capra cu trei iezi, căreia lupul îi mănâncă iezișorii, Harap-Alb cu Zmeul și Spânul lui, prostul de Păcală și multe altele…
A crezut că face bine. Lui Dan Negru i-au sărit internauții-n cap
Cine a fost Mihail Sebastian? Google îl celebrează duminică
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook