A murit unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Avea 79 de ani

A murit unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Avea 79 de ani
Unul din marii cântăreți de jazz ai lumii a murit la 79 de ani. Suferea de o forma rară de cancer.

Armando Anthony „Chick” Corea a fost unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Acesta a câștigat în numeroase rânduri premiul Grammy la secțiunile pianist/keyboardist și compozitor de jazz american. A ajuns foarte cunoscut prin activitatea lui din anii ’70, promovând stilul jazz fusion sau jazz-rock cum era denumit la vremea respectivă. Se poate spune că a contribuit direct la nașterea acestui stil de jazz. 

marii cântăreți de jazz

Compozitor şi pionier al claviaturii electrice şi electronice, Chick Corea a fost, alături de Herbie Hancock şi Keith Jarrett, unul dintre cei mai influenţi pianişti ai secolului al XX-lea.

Chick Corea a fost unul din marii cântăreți de jazz ai lumii. Suferea de o forma rară de cancer

Artistul a lăsat câteva cuvinte pentru cei ce l-au iubit, care au fost anunțate pe Facebook după ce acesta a murit. ”Vreau să mulțumesc tuturor celor care, pe tot parcursul călătoriei, au ajutat la strălucirea focurilor muzicale”, a fost mesajul lui Chick. 

„Sper că cei care simt nevoia de a juca, de a scrie, de a cânta într-un spectacol pot face acest lucru. Dacă nu este pentru ei înșiși, atunci pentru noi. Nu doar pentru că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci pentru că este mai distractiv”, a adăugat el. Conform declarațiilor, boala artistului în vârstă de 79 de ani fusese descoperită recent. 

A cântat în România 

Artistul a făcut parte din celebra trupă „Miles Davis Band”. El a luat parte la legendarele înregistrări ale lui Miles Davis de la sfârșitul anilor ’60, începutul anilor ’70. În anii ’70 și-a format propriul grup de jazz „Return to Forever”. Cu acest grup a continuat să exploreze sonoritățile fusion. În anii 80′ și ’90 a avut numeroase alte colaborări explorând variate stiluri muzicale.

Chick a cântat și în România, în 2012, la Bucharest Masters of Jazz Festival. Pe scenă au mai urcat atunci  și Al Jarreau, Dianne Reeves, John McLaughlin sau Nigel Kennedy. Festivalul a avut loc la Sala Palatului, în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie. A  fost organizat de Media Services Events și Blue Note Records/EMI.

Foto: Facebook