Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât costau alimentele în anii de glorie ai „Micului Paris”

Cât costau alimentele în anii de glorie ai „Micului Paris”
Românii au dus-o bine în anii de glorie ai ”Micului Paris”, adică acum peste 100 de ani. Banii aveau valoare și cu câteva monede cumpărai de mâncare pe alese.

Cât costau alimentele în Bucureștiul interbelic ne spune Muzeul Național al Țăranului Român. ”În 1877, în ciuda războiului, era belșug și ieftinatate că în basme!”, au scris autorii vremurilor.

Cât costau alimentele în anii de glorie ai „Micului Paris”

”În 1877, în ciuda războiului, era belșug și ieftinatate că în basme. Se mânca pentru doi lei o masă la birturi bune, cam 90, 100 și 120 lunar cu abonament. Iar în casă, o familie obicinuita, mânca o zi întreagă dintr’o coșnița ce nu costă de multe ori nici patru lei”, au scris autorii vremurilor când capitala București era supranumită ”Micul Paris”.

Se mânca pentru doi lei o masă la birturi bune. Foto: bercenidepoveste.ro

De la Muzeul Național al Țăranului Român aflăm și paritatea de la piață de atunci.

  • Puiul de găină 50 bani,
  • găină 80 bani,
  • rață 80,
  • gâscă 1,20-1,50 lei,
  • curcanul 2,50-3,50lei,
  • iepurele 3 lei,
  • peștele sărat 20-40 bani,
  • peștele proaspăt 0,80-1 leu-1,50 lei și 2 lei,
  • oul 0,5 și 0,10 bani,
  • laptele 0,20 bani,
  • smântână 0,40,
  • untul 2 lei,
  • portocalele 10 la leu.

Ceva mai târziu, în Bucureștiul anului 1906 găsim la piață:

  • chitre (un soi de citrice) – 1,4 lei kilogramul,
  • lămâi 13 buc – 1 leu kilogramul,
  • rodii – 70 de bani kilogramul.
  • Prin comparație, o rață costă 2,5 – 3 lei perechea,
  • gâscă 5-6 lei tot perechea,
  • laptele (de vacă) 0,40 lei litrul,
  • smântână între 0,80 și 1,60, untul 2,5, oul 0,75.

(SURSE: Victor Bilciurescu, București și bucureșteni de ieri și de azi, editura Universul 1945, Frederic Dame, Bucureștiul în 1906, editura Paralela 45, 2000)

Care erau prețurile în comunism și care sunt acum

România a trecut în anii 90 printr-o inflație galopantă, cu deprecierea masivă a leului în fața valutelor străine. A urmat trecerea la ”leul greu”, în anul 2005, când s-au ”tăiat” patru zerouri de pe bancnote.

O franzelă costa 4 lei în comunism, iar acum se găsește la prețuri între 1 și 3 lei.

Untul costa în comunism 8 lei, iar acum se găsește în medie la 4,5-6 lei, potrivit prețurilor afișate pe Monitorul Prețurilor.

Roșiile costau 5-10 lei înainte de 1989, față de 5-8 lei, cât costă acum.

Un kilogram de carne de porc costa 33 de lei în alimentarele comuniste, iar acum se găsește la prețuri între 15 și 30 de lei în supermarketurile moderne.

Litrul de ulei era mult mai scump înainte de Revoluție, când costa 12 lei, iar un kilogram de zahăr era 11 lei. Acum, uleiul se găsește la prețuri între 3,6 și 9 lei, iar zahărul costă între 2,8 și 5 lei.


Meniul la restaurant de Revelion în comunism: ”cârnaț”, brânză, măsline

Cum petreceau românii în comunism. Se numeau ”ceaiuri”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre