Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum iese din casă, la 76 de ani, marea actriță Helen Mirren. La multi ani, Lady Helen!

Cum iese din casă, la 76 de ani, marea actriță Helen Mirren. La multi ani, Lady Helen!
E una din cele mai mari actrițe britanice și are mare grijă de sănătatea sa. Helen Mirren împlinește, azi 76 de ani. Fiind în grupa de risc, în contextul pandemiei, are grijă să poarte mască ori de câte ori iese din casă.

Helen Mirren e una dintre cele mai cunoscute şi mai respectate actriţe în lume. Cariera ei cuprinde atât scena de teatru, cât şi marele ecran şi televiziunea. S-a născut la 26 iulie 1945, la Londra. A câştigat inclusiv un premiu Oscar pentru rolul principal din producţia „The Queen” din 2007, dar a fost nominalizată de încă trei ori la premiile Academiei americane de Film.

În 1995 şi 2002, pentru roluri secundare în „The Madness of King George” şi „Gosford Park”, iar în 2010, pentru rolul principal interpretat în „The Last Station”. A avut alte numeroase premii pentru interpretările sale impresionante.


Poate nu știați: numele ei real nu are nicio legătură cu apelativul de scenă. Helen Mirren a primit, la naștere, numele: Lydia Petrovna Mironovna. Mai avea trei frați.  Tatăl său, Vasili Petrovici Mironoff, de origine rusă, lucra la Filarmonica din Londra. Se trăgea dintr-o familie ce făcea parte din aristocraţia rusă. Bărbatul a decis la un moment dat schimbarea numelui,  în „Mirren”, pentru o mai bună integrare, printre altele, scrie Biography.com.

O fetiță la liceul catolic

Lydia a fost trimisă să studieze la un liceu catolic, în Southend-on-Sea. Profesorul său de limba engleză a selectat-o în trupa Teatrului Naţional de Tineret, când avea 18 ani, după ce i-a simțit talentul actoricesc nativ. La 20 de ani, o juca pe Cleopatra în tragedia „Antoniu şi Cleopatra”, iar apoi a ajuns să fie selectată în compania de teatru Royal Shakespeare. Rolurile care au urmat – Castiza (1966), Cressida (1968) şi Lady Macbeth (1974) – i-au adus atributul de „Regina sexului din Stratford”.


Despre batoanele de slăbit și despre apă. Mituri spulberate

Scandal din cauza Andrei în Pro!? Ea și Măruță au făcut petrecere după ce Esca o pățise cu Covidul. FOTO


Între timp, a început să cocheteze cu filmul, participând la casting-uri. Primul rol în film a fost în anul 1969, în producţia „Age of Consent”, în regia lui Michael Powell. Au urmat roluri celebre, în producţii precum „Caligula” (1979), „Excalibur” (1981), „Calendar Girls” (2003), „Hitchcock” (2012). A interpretat trei regine –  Elisabeta I, Charlotte şi Elisabeta a II-a, dar și o împărăteasă – Ecaterina cea Mare.


Rolul din filmul „Cal” (1984) i-a adus distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Cannes şi premiul Academiei Britanice (BAFTA).

Premii, după premii, inclusiv titlul de comandor

Actrița și-a publicat autobiografia în 2007, sub titlul: „In the Frame: My Life in Words and Pictures”. Din 1997, este căsătorită cu regizorul american Taylor Hackford.

Helen Mirren a jucat și pentru producții TV.  Conform criticilor, s-a remarcat în rolul detectivului Jane Tennison din serialul „Prime Suspect”, 1992 – 2006, câștigând, pentru rol, trei premii BAFTA şi un premiu Emmy. Nu a lăsat niciodată teatrul deoparte. Prima dragoste i-a adus nominalizări al celebrele premii Tony pentru rolurile din „A Month in the Country” (1995) şi „Dance of Death” (2002).

În 1997, Helen Mirren a primit și Globul de Aur pentru rolul din „Losing Chase”. Casa Regală Britanică nu a putut rămâne deoparte de succesul actriței născute la Londra, astfel că în anul 2003, Helen Mirren a primit titlul de comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

„Rolul vieții” cu coroană

Interpretarea Reginei Elisabeta a II-ea în producţia „The Queen” a reprezentat punctul culminant al carierei, actriţa primind Oscarul, Globul de Aur şi premiul BAFTA. Şi pentru interpretarea reginei Elisabeta I, în miniseria difuzată de HBO în 2005, a fost recompensată cu Globul de Aur şi un premiu Emmy. În 2010, a urmat a patra nominalizare la premiile Academiei şi încă una la Globurile de Aur pentru rolul din filmul biografic despre Lev Tolstoi – „The Last Station”.

Patru ani mai târziu a fost nominalizată la Globul de Aur, pentru rolul din comedia „The Hundred-Foot Journey”. Între timp, a jucat-o pe Regina Elisabeta a II-a în spectacolul de pe Broadway „The Audience”, iar în 2015, a fost distinsă cu primul premiu Tony. În 2015 a mai avut 2 nominalizări la Globul de Aur cu rolurile din „Woman In Gold” și „Trumbo”.

Între ultimele roluri amintim: cele din  „Winchester: Casa spiritelor”, „The Leisure Seeker” şi „Spărgătorul de nuci şi cele patru tărâmuri” – toate din 2018, „Ecaterian cea Mare”  ( HBO), de anul trecut, rol care i-a adus încă o nominalizare la Globurile de Aur. Pe marele ecran, a jucat în „Berlin, I Love You”, „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” şi „The Good Liar”, conform IMDB.com.

Anul acesta l-a început bine. În februarie  a primit distincţia onorifică Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin.

Sursa foto: Instagram / Helen Mirren

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre