Ministerul Sănătăţii din Ţările de Jos investighează modul în care Adolf Hitler a ajuns să aibă certificat verde. Un hacker a reuşit să creeze un certificat verde cu un cod QR valid pe numele lui Adolf Hitler. Mai mult, el a pus în vânzare respectivul document falsificat, pe un site dedicat achiziţionării acestor documente digitale de către persoanele care nu vor să se vaccineze, însă, în egală măsură, doresc să aibă acces în diverse spaţii publice, relatează EFE.
Totul a ieșit la iveală în urma unei anchete jurnalistice realizată de postul de televiziune olandez RTL Nieuws. Realitatea a declanșat un mare semn de întrebare în rândul angajaţilor Ministerului Sănătății. Până acum se considera că „paşaportul COVID-19” este un sistem extrem de sigur.
Cum a ajuns Adolf Hitler să aibă certificat verde
În momentul în care codul QR a fost scanat în aplicaţia oficială a guvernului olandez a apărut un rezultat în culoarea verde, ceea ce indica faptul că respectiva persoană nu avea COVID-19 și că era vaccinată. În plus, în dreptul numelui apărea Adolf Hitler, iar ca dată a naşterii era menţionată 1 ianuarie 1900.
Acum, ancheta ministerială vrea să descopere cum a putut fi generat, în fals, un cod QR valid. Ulterior, autoritățile din Țările de Jos se vor concentra asupra măsurilor care se impun pentru ca o astfel de fraudă să nu se mai repete. De asemenea, se caută descoperirea și altor coduri QR valide emise în fals.
Un act de bravură cu final neașteptat
Potrivit jurnaliștilor olandezi, codul cu numele lui Adolf Hitler a fost distribuit de hackerul care l-a creat pe un site de internet pentru a demonstra că el poate crea un cod QR valid pe numele oricărei persoane din Uniunea Europeană. Jurnaliștii au luat legătura cu vânzătorul. Acesta i-a asigurat că le poate oferi certificate verzi valide la prețul de 300 de euro bucata.
Hackerul le-a mai spus că poate obţine coduri QR doar din Polonia şi Franţa. Se crede că el ar fi în legătură cu angajați din sectorul sanitar al celor două ţări menţionate. Celălalt scenariu, mult mai periculos, este că parolele secrete ale codurilor QR franceze şi poloneze ar fi fost furate de hackeri. Dacă ancheta va demonstra că stau lucrurile, atunci absolut toate certificatele verzi provenite din cele două ţări vor trebui emise din nou.
Amintim că în luna septembrie, un tânăr de 20 de ani a fost arestat în Ţările de Jos, într-un alt dosar de fraudă cu coduri QR. La momentul respectiv, ancheta s-a soldat cu suspendarea mai multor angajaţi din sectorul sanitar olandez, care intraseră în cârdășie cu acesta.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook