Adrian Năstase a împlinit 72 de ani în liniște. Iată cele mai marcante zile de naștere ale fostului premier!

Adrian Năstase a împlinit 72 de ani în liniște. Iată cele mai marcante zile de naștere ale fostului premier!
Aniversarea fostului premier, ministru de externe, președinte al PSD era, altădată, marcată de multe-multe urări, cadouri, vizite în biroul sărbătoritului.

Erau cândva știri în media, care anunțau ziua de naștere a lui Adrian Nastase sau relatau cum a fost sărbătorit. În acest an, doar pagina sa de Facebook și blogul său au marcat ziua de naștere. Dar și acolo, foștii săi colegi din politică nu și-au făcut simțită prezența.

În arhive, au rămas fotografii și texte interesante despre momentul „22 iunie” din viața lui Adrian Năstase, o personalitate care, cu bune și rele, va rămâne în istoria țării.

Pentru cei tineri, care nu-i știu parcursul politic, punctăm câteva date care au marcat existența fostului premier, numit de președintele Ion Iliescu.

Adrian Năstase este un politician social-democrat român, profesor de drept public internațional.

În perioada 1990-1992, a fost ministru de externe al României din partea FSN, apoi președinte al Camerei Deputaților în intervalele 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD. Între decembrie 2000 și decembrie 2004 a fost premierul României.

La alegerile prezidențiale din 2004 a fost candidatul PSD la funcția de președinte al României. În al doilea tur de scrutin a fost învins de candidatul Alianței Dreptate și Adevăr, Traian Băsescu.

Pe 15 martie 2006, Adrian Năstase a demisionat de la conducerea Camerei Deputaților, în contextul unor acuzații de corupție.

În anul 2012 a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru corupție, iar în 2014, când propriul partid era la putere, la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian.

22 iunie 2022 – La 72 de ani, prețuiește „bucuriile mici”

Pe pagina de Facebook, Adrian Năstase a primit sute de felicitări de la români de pretutindeni. A doua zi, sărbătoritul le-a transmis un mesaj.

„Multumesc pentru urările pe care mi le-ati transmis ieri, cand am sărbătorit implinirea a 72 de ani. Trecerea timpului m-a ajutat sa decantez lucrurile importante (pentru mine) din noianul de intâmplări cotidiene. Asa cum spunea, în urmă cu ani, o prietenă, trebuie să învățăm să prețuim bucuriile mici. Sărbătorile in familie fac parte dintre acestea si ele dau sens vieții noastre”.

A însoțit textul de o fotografie cu el și cu soția, Dana. Este cea din deschiderea articolului.

La 60 de ani a primit de la partid un tigru… dulce

22.06. 2010 – Adrian Năstase, la acea vreme fost prim-ministru al României și fost președinte al PSD, a împlinit o vârsta cu o cifră rotundă: 60 de ani. De ziua lui, colegii de partid i-au dăruit un tort puțin mai neobișnuit.

Este vorba de un tort în formă de tigru, după cum a povestit pe blogul său Adrian Nastase.

Acest tort, a scris președintele Consiliului Național al PSD, reprezintă “simbolul zodiei celor născuți în iunie, în 1950 – tigrul de metal.”

Momentul tentativei de sinucidere

20 iunie 2012. Cu două zile înainte de ziua sa de naștere, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol. Veniseră polițiștii la el acasă ca să-l ducă la pușcărie, după ce instanța supremă îl condamnase la doi ani în dosarul „Trofeul calității”. Atunci a clacat.

Medalia „Omnia vincit amor” – Dragostea învinge totul

22 iunie 2015. „Ziua aceasta îmi aduce, totuşi, multă bucurie. Mihnea a venit, pentru câteva zile, acasă şi vom fi împreună, întreaga familie – Dana, Andrei, Mihnea şi cu mine, aşa cum am fost întotdeauna. Şi la sărbători şi la încercările cele mai grele. În noaptea asta, Dana şi copiii au venit să-mi spună „La multi ani” şi să-mi ofere, în dar, o medalie pe care au scris „Omnia vincit amor”, iar pe faţa cealaltă, au imaginat un ciclu cu datele calendaristice semnificative pentru noi“, a scris fostul premier într-o postare pe blogul personal.

Au trecut trei ani de când fostul premier şoca o lume întreagă prin gestul său de a-şi lua viaţa cu un revolver. Acum, când se afla din nou în mijlocul familiei, încearca să se bucure de lucrurile simple ale vieţii.

„Au trecut trei ani. Cenuşii, cum este şi ziua de astăzi. Privesc în urmă şi încerc să înţeleg mâna destinului, care a hotărât altceva decât hotărâsem eu. Nu cred că a fost doar vigilenţa şi rapiditatea ofiţerului de poliţie“, nota Adrian Năstase în weekend, pe blogul său, rememorând ziua de 20 iunie 2012, când a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii“. Un dosar în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Anul în care a scăpat de interdicția de a reveni în politică

22 iunie 2016. O singură știre de câteva rânduri, într-un ziar. „Motiv de sărbătoare în familia lui Adrian Năstase. Fostul premier împlinește 66 de ani”.

A fost anul în care interdicția dată de instanță a fost ridicată. Până în 2016, Adrian Năstase nu a avut dreptul de a candida la orice tip de scrutin electoral, fapt care i-a limitat și recunoașterea ca lider PSD. Partidul era a lui Victor Ponta și Liviu Dragnea.