Simona Ionescu / Redactor Șef

Aflați aici cum deosebiți brânza adevărată de cea falsificată

Aflați aici cum deosebiți brânza adevărată de cea falsificată
Piața alimentară e invadată de lactate neadevărate, iar în cazul brânzeturilor, e chiar simplu să vă dați seama dacă achiziționați un produs realizat din lapte sau unul vegetal. Specialiștii de la USAMV Cluj dau o mână de ajutor și explică cum se depistează brânza „falsă” din ulei de palmier.

Conform profesorului Avram Fițiu de la USAMV Cluj, în România se comercializează anual circa 30.000 de tone de cașcaval și aproximativ 50.000 de tone de telemea. Doar o mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte. Cea mai mare cantitate provine din industria agroalimentară mondială.

Pentru un kilogram de telemea e nevoie de 7 kilograme de lapte, iar 1 kilogram de caș consumă 9 kilograme de lapte, în timp ce 1 kilogram de cașcaval are nevoie de12 kilograme de lapte. Toate aceste produse se prepară mult mai simplu și mai ieftin folosind ulei de palmier.

Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).


Fantezia supremă a Oanei Lis. S-a dat de gol singură

Imagini incredibile cu casa invizibilă. Te năucește cum poate să arate


Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat, un fel de margarină de generația întâi, adică de proastă calitate și nesănătoasă, care, consumată cu regularitate, în timp duce la apariția bolilor cardio­vasculare și a unor forme de cancer, conform specialiștilor în boli de nutriție.

Cum deosebiți brânza cu ulei de palmier de cea adevărată

Brânza din lapte, odată ce e tăiată prezintă găuri cu aer aproape egale. Acestea nu se pot falsifica. Dacă nu vedeți găurile egale, renunțați, cel mai probabil aveți în față brânză falsificată cu clorură de calciu.

Clorura de calciu dă produsului consistență. Puteți face un alt experiment: tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri și puneți-o la congelator de pe o zi pe alta. Dacă e brânză „curată”, va rămâne întreagă. Brânza falsificată se va sfărâmița.

Un alt experiment, ceva mai rapid, se face punând o bucățică de brânză în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere. Dacă acest lucru se întâmplă, însemnă că e brânză din margarină.

La fel, o bucată de brânză pusă în apă rece, la desărat, va rămâne întreagă dacă este preparată corect, din lapte. Celelalte produse se vor fărâmița.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre