Conform profesorului Avram Fițiu de la USAMV Cluj, în România se comercializează anual circa 30.000 de tone de cașcaval și aproximativ 50.000 de tone de telemea. Doar o mică parte din brânză provine de la țărani și este realizată din lapte. Cea mai mare cantitate provine din industria agroalimentară mondială.
Pentru un kilogram de telemea e nevoie de 7 kilograme de lapte, iar 1 kilogram de caș consumă 9 kilograme de lapte, în timp ce 1 kilogram de cașcaval are nevoie de12 kilograme de lapte. Toate aceste produse se prepară mult mai simplu și mai ieftin folosind ulei de palmier.
Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă, a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).
Fantezia supremă a Oanei Lis. S-a dat de gol singură
Imagini incredibile cu casa invizibilă. Te năucește cum poate să arate
Este vorba de un ulei de palmier hidrogenat, un fel de margarină de generația întâi, adică de proastă calitate și nesănătoasă, care, consumată cu regularitate, în timp duce la apariția bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer, conform specialiștilor în boli de nutriție.
Cum deosebiți brânza cu ulei de palmier de cea adevărată
Brânza din lapte, odată ce e tăiată prezintă găuri cu aer aproape egale. Acestea nu se pot falsifica. Dacă nu vedeți găurile egale, renunțați, cel mai probabil aveți în față brânză falsificată cu clorură de calciu.
Clorura de calciu dă produsului consistență. Puteți face un alt experiment: tăiați o bucată cât o cutie de chibrituri și puneți-o la congelator de pe o zi pe alta. Dacă e brânză „curată”, va rămâne întreagă. Brânza falsificată se va sfărâmița.
Un alt experiment, ceva mai rapid, se face punând o bucățică de brânză în apă fiartă. Nu trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere. Dacă acest lucru se întâmplă, însemnă că e brânză din margarină.
La fel, o bucată de brânză pusă în apă rece, la desărat, va rămâne întreagă dacă este preparată corect, din lapte. Celelalte produse se vor fărâmița.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook