Dacă spui cuiva ”ești foarte deșteaptă pentru o fată de la țară”, nu e nici pe departe compliment, ci o jignire. Femei din toată lumea dezvăluie cum multe din complimentele pe care le-au primit au fost de fapt ofense. Ele au împărtășit complimente batjocoritoare pe care le-au auzit de-a lungul vieții, postându-le pe Whisper, o rețea socială în vogă.
Discriminările etnice sau rasiale, cele mai întâlnite
Femeile au relatat pe Whisper cele mai proaste complimente pe care le-au primit de la cei dragi, de la angajatori sau chiar de la străini. Cele mai multe dintre ele au spus că au experimentat stereotipia rasială și că au fost judecate din cauza aspectului lor.
O femeie povestit că i s-a spus „ești destul de deșteaptă pentru o hispanică”, iar alteia cineva i s-a adresat cu „ești foarte deșteaptă pentru o persoană de culoare”. Un șef i-a spus unei femei care s-a prezentat la un interviu: „poate că nu sunteți interesantă, dar veți obține jobul pentru care ați aplicat”. Culmea, toate acestea s-au dorit a fi aprecieri.
Multe femei s-au plâns legat de ofensele aduse prin complimente cu referire la greutatea lor corporală. O canadiancă relatează un episod în care i se spune ce față drăguță are în ciuda faptului că e obeză, iar o alta, din America, povestește un compliment cu advărat cumplit: i s-a spus că e o gravidă ”strălucitoare”, doar că ea nu era însărcinată.
De ce avem nevoie de complimente
Complimentul este un cuvânt de laudă, care exprimă o atitudine pozitivă sau de consideraţie. Nevoie de complimente avem cu toţii. Un compliment îți poate stimula starea de spirit într-o zi proastă, te poate face să zâmbești și să te gândești, mai departe, cu optimism la ceea ce ți se întâmplă, arată psihoterapeuții.
Prin natura lor, oamenii au nevoie să știe că sunt plăcuţi de cei din jurul lor. Iar atunci când sunt complimentați au certitudinea acestui fapt. Încă de la cele mai fragede vârste, laudele ajută în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Sunt studii care relevă că acei copii care au fost complimentați și încurajați s-au dezvoltat mult mai bine decât cei care au primit doar critici. Odată deveniți adulți, complimentele rămân la fel de necesare.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook