Alexandru Rafila, veste incredibilă despre pandemie! Iată ce se întâmplă peste mai puțin de o lună!

Alexandru Rafila, veste incredibilă despre pandemie! Iată ce se întâmplă peste mai puțin de o lună!
Recent, într-o intervenție la TVR, Alexandru Rafila a vorbit despre finalul pandemiei și revenirea la normalitate.

Chiar dacă nimeni nu poate ști cu exactitate care va fi momentul când vom răsufla ușurați și vom uita de pandemie, România se pregătește de normalitate.

Alexandru Rafila, veste bună pentru români. „Cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie”

Potrivit informațiilor oferite de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, e posibil ca la finalul lunii martie să fim mai liniștiți și să ieșim din starea de alertă. Sigur că este doar o ipoteză de lucru, pentru că totul depinde doar de cum va evolua pandemia. Dar autoritățile au început să vorbească despre ridicarea restricțiilor.

„Sunt ipoteze lucru, nu sunt angajamente”

”Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. (…) Sunt ipoteze de lucru.

Nu sunt angajamente. Vreau să fac acest disclaimer, că nu se poate nimeni angaja, modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic. Și să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

„E posibil să mai purtăm masca în spații închise”

Chiar dacă se va întâmpla această minune, e posibil ca o perioadă să mai purtăm masca de protecție în spații închise și să mai fie păstrată distanțarea. ”Cred că toată lumea poate să se gândească că vor face acest lucru un timp limitat, după care ne întoarcem la normal. Dar faptul că discutăm în acest moment de o situaţie care nu va mai necesita prelungirea stării de alertă. Nu ştiu, peste 2 luni de zile.

Cred că este un element şi psihologic care va determina lumea să se comporte responsabil, pe de o parte, şi să dea încredere oamenilor că pot reveni la normalitate. Revenirea la normalitate trebuie să fie un deziderat al tuturor şi trebuie să lucrăm pentru asta”, a mai afirmat ministrul.

„E posibil să fie nevoie de vaccinarea periodică”

Pe de altă parte, Rafila a menționat că e posibil ca la toamnă virusul să repară, de aceea se ia în considerare și vaccinarea periodică, ”Orice este posibil, părerea mea. Dacă vor apărea tulpini cu o patogenitate mai mare, e posibil. Aceste tulpini vor fi mult mai puţin transmisibile, adică transmisibilitate mare, patogenitate mică. (…)

Vor fi pericole pentru anumite categorii de persoane la risc trebuie să se vaccineze, să sperăm că şi producătorii îşi vor adapta vaccinul variantelor circulante şi nu vom asista în continuare la utilizarea aceluiaşi vaccin”, a mai spus ministrul Sănătății.

Sursă foto: antena3

Recomandarile noastre