Alexandru Repan, despre destinul său în teatru. Ce merite are mama sa

Alexandru Repan, despre destinul său în teatru. Ce merite are mama sa
Marele actor Alexandru Repan are aproape 82 de ani, dar este la fel de şarmant ca totdeauna, cu un zâmbet cuceritor. Îl veți vedea luni, 15 noiembrie, la emisiunea „Reţeaua de idoli”. Este invitatul jurnalistei Irina Păcurariu, pe TVR 2.

Actorul Alexandru Repan obișnuiește să spună că are aproape 82 de ani de viață și 81 de ani în teatru. Asta pentru că mama lui s-a rugat în biserică să aducă pe lume un băiat frumos care să devină actor. Divinitatea i-a dăruit ce și-a dorit.

Alexandru Repan, despre destinul său în teatru

Alexandru Repan și-a sărbătorit aniversările pe scena Teatrului Nottara, unde este o legendă. Un bărbat șarmant, cu gesturi elegante, cu priviri năucitoare. Este invitatul Irinei Păcurariu la „Reţeaua de idoli” în ediția de luni, 15 noiembrie, de la ora 21.00.

Actorul, care mărturiseşte că „hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa” are un destin parcă desprins din roman. A jucat peste 70 de roluri în teatru și mai bine de 50 de roluri în filme. L-ați văzut în „Dimitrie Cantemir” (1973), „Războiul de Independenţă” (1977) şi „Amen” (2002). La Teatrul Nottara este angajat din 1968. Așadar, este un stâlp de bază. În 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

„Alexandru Repan este un actor deplin, cu putere de control asupra stării sufleteşti complicate. De câte ori e în scenă, îi stăpâneşte pe toţi cu privirea şi energia sa. Pentru Alexandru Repan teatrul este locul din lume unde nu ai voie să disimulezi”, îl descrie Irina Păcurariu.

Ce merite are mama sa

Alexandru Repan s-a născut în anul 1940 în Bucureşti. Pe atunci era la o margine dintre oraş, pe Bulevardul Pache Protopopescu, la colţ cu celebra stradă Popa Nan. A copilărit în vremuri cumplite de secetă şi foame. Mama sa, Marghit, din Arad, a reuşit cu chiu şi vai să aducă în Bucureşti o capră gestantă, care a alimentat întreaga familie cu lapte. Capra, iedul şi o trotinetă erau singurele jucării ale actorului.

Părinţii săi, Marghit şi Alexandru, mici burghezi, tatăl fiind profesor de lucru manual, iar mama, casnică, au făcut tot posibilul ca unicul lor fiu să crească frumos şi educat. Iubeau teatrul şi l-au dus de multe ori la spectacole și pe copilul lor, inoculându-i dragostea de scenă.

Actorul a avut o relaţie specială mama sa, care i-a fost prieten, critic şi îndrumător.  „Viaţa mea a fost aproape sub semnul destinului! Într-o iarnă a anului 1939, undeva pe Bulevardul Pache Protopopescu, o femeie află că a rămas însărcinată. Imediat s-a dus la Biserica Mătăsari. Se aşează în genunchi în faţa altarului şi îl roagă pe Dumnezeu trei dorinţe. «Doamne, fă să fie băiat, să fie frumos şi să se facă actor!». În februarie 1940, acea femeie m-a născut pe mine”, mărturisea actorul Alexandru Repan la „Reţeaua de idoli”.