Simona Ionescu / Redactor Șef

Alina Bica află azi dacă rămâne după gratii până la extrădare

Alina Bica află azi dacă rămâne după gratii până la extrădare
Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, va afla luni, 13 iulie, dacă va rămâne în arest până la extrădarea în România sau va fi eliberată.

Judecătorii italieni vor lua o decizie, luni, 13 iulie, cu privire la menținerea în arest sau eliberarea Alinei Bica până la extrădarea în România.

Alina Bica află azi dacă rămâne după gratii până la extrădare

Alina Bica va fi audiată de instanța italiană, luni, 13 iulie, și își va exprima opinia cu privire la aducerea sa în țară pentru ispășirea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare, din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului, scrie evz.ro.

Judecătorii au mai multe variante la dispoziție și, după caz, pot fie să îi prelungească arestul Alinei Bica, fie să o elibereze pe cauțiune, fie să o consemneze la domiciliu, au explicat aceleași surse.

Procedurile pentru extrădarea ei din Italia ar putea dura multă vreme.

Alina Bica are dreptul de a fi judecată în Italia, conform normelor UE, pentru a se stabili o decizie referitoare la solicitarea de extrădare formulată de partea română. Astfel, România ar trebui să transmită formal o cerere în acest sens, prin intermediul Ministerului Justiției.

Alina Bica este condamnată la 4 ani de închisoare

Pe 26 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată de magistraţii Instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru al economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei Supreme.

Alina Bica a fugit din țară la începutul anului 2018. Inițial, fosta șefă a DIICOT s-a refugiat în Costa Rica, precum prietena sa, Elena Udrea.

Fostă şefă a DIICOT a fost dată în urmărire, după condamnarea definitivă la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul de favorizare a omului de afaceri Ovidiu Tender.

Autoritățile italiene l-au reținut și pe Bene Ioan, urmărit international în baza Mandatului European de Arestare emis de către Tribunalul București, pentru fals sub înscrisuri sub semnătura privată, dare de mită, evaziune fiscală. Acesta are de executat 6 ani și 2 luni închisoare.

Cei 2 urmăriți internațional sunt în custodia autorităților din Italia, urmând a fi prezentați unei instanțe pentru a dispune asupra executării Mandatelor Europene de Arestare și asupra predării către România.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre