E alertă pentru românii care intră în țară zilele acestea. Accesul pe teritoriul României fără completarea formularului de localizare a pasagerilor atrage după sine o amendă de 3.000 de lei. Cei care aplică aceste amenzi pe bandă rulantă sunt inspectorii Direcțiilor de Sănătate Publică. Din păcate, există probleme cu bazele de date și mulți români au fost amendați chiar dacă au completat respectivul formular și l-au și trimis prin mail.
Pe lista celor amendați cu 3.000 de lei a ajuns și celebrul politolog român Alina Mungiu Pippidi. Aceasta a reacționat și a explicat cum a fost amendată și de ce.
Alina Mungiu Pippidi, amendată de DSP
„Nu există nici o formă de contact, telefon sau email, pe amenzile în care DSPul ne anunță că nu își găsește în baza de date digitală ceea ce a ratat să controleze, în schimb ni se cere ca în 2 săptămîni de la constatare să prezentăm la judecătorie dovezile contrare, dacă le mai avem.
Trebuie să recunosc că ați dus pe culmi statul de drept cu amenzi gigantice (3000 de lei fiecare) pentru nimic (voi ați construit o bază de date care nu reține datele, deși emite coduri QR și formulare digitale solicitanților, vedeți alăturat), unde dovezile contrare pot fi prezentate doar instanței la o dată anterioară celei la care ați pus voi scrisoarea la poștă. Nu e tentant ca în loc de o plângere individuală să vă facem o plângere colectivă pentru abuz în serviciu și încă 3-4 infracțiuni care sar în ochi?”, a scris Alina Mungiu Pippidi.
Guvernul a modificat regula, după ce a amendat nejustificat mulți români
Alina Mungiu Pippidi va depune o plângere penală pe numele celor care au amendat-o pentru abuz în serviciu. Ea îi îndeamnă pe oameni să nu achite aceste amenzi.
„Dincolo de asta abuzul rămâne. Ca și prostia. Introduci digitalizare de formă, dar nu funcționează, pierzi formulare digitale, creezi contestații doar pe hîrtie și doar în instanță (când putea exista un palier administrativ digital, unde voi publicați contestarea și noi publicam dovada), și trimiți hîrtia la o lună după ce ai întocmit-o și la două săptămâni după ce a trecut termenul. …
Sper că nu vă plătește nimeni nici o amendă și să o să curgă acțiunile penale pentru abuz în serviciu. De cum o scriu pe a mea o și postez ca să o ia lumea de model și să o poată trimite fără avocat”, a mai scris Alina Mungiu Pippidi. Conform directivelor, românii care intrau în țară, din străinătate, trebuiau să completeze și să transmită online formularul cu pricina. De foarte multe ori, acesta s-a „pierdut!” pe traseu.
După mai multe discuții legate de formularul necesar pentru intrarea pe teritoriul României ( Formularul de Localizare a Pasagerilor ) și o serie de amenzi considerate abuzive, Guvernul a aprobat mai multe modificări. Termenul de completare a crescut la 72 de ore, datele vor fi păstrate șase luni, iar amenzile au scăzut.
Sursa foto: Libertatea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook