Simona Ionescu / Redactor Șef

Alina Șerban, de la casa de copii la o frumoasă carieră de actriță și regizor. Citește-i povestea!

Alina Șerban, de la casa de copii la o frumoasă carieră de actriță și regizor. Citește-i povestea!
A absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a făcut un master la The Royal Academy of Dramatic Art fiind declarată „Studenta română a anului 2012 în Marea Britanie”. A scris două piese de teatru, care au avut un succes răsunător la Londra. E și regizor. A câștigat un proiect la Teatrul Național, cu un one woman show, iar acum are un nou proiect la aceeași instituție. E prima femeie romă care regizează la prestigioasa instituție de cultură.

Actrița și regizoarea Alina Șerban a găsit lumina și ne-o arată. Când vorbesc despre ea, toți menționează că este o femeie de etnie romă. Are 37 de ani, dar etnia nu e nici pe departe ceea ce o definește.

Anul trecut a fost desemnată cea mai bună actriță a Germaniei, de către Uniunea Actorilor din Germania, pentru rolul Ali, din filmul Gipsy Queen. A studiat actoria în țară, la New York și la Royal Academy of Dramatic Arts din Londra, însă în spatele ei stă o povesten inconfortabilă și dureroasă. „În viața mea este multă durere și întuneric”, așa spunea într-un interviu, acum aproape un an.

Alina Șerban a crescut la casa de copii, după evenimente tragice în familie

La 16 ani, mama sa a intrat la pușcărie. Tatăl ei a murit. Fără niciun părinte, a ajuns într-un centru instituționalizat. Acolo a învățat ce înseamnă, de fapt, abandonul. Dar și  ce e violența. Astea însă au motivat-o să urmeze lumina. Abia a terminat liceul, dar a dat la trei facultăți de stat și a intrat la toate. A ales UNATC. Ați spune că mediul artistic ar fi lipsit de prejudecăți. Alina povestește într-un interviu cum facultatea i-a adâncit sentimentele de inferioritate. Dar, din nou, a fost ceva bun, căci s-a ridicat.

Alina încearcă să combată discriminările prin arta sa și se mândrește cu originile ei rome. A început ca actriță, acum face regie de teatru și film.

În aprilie, mărturisea: „Deși am bucuria de a fi fost actriță principală în două lungmetraje care au obținut premii, din păcate ele nu au fost văzute. Însă mi-au oferit posibilitatea să particip la o rezidență despre regie și scriere de scenariu, după ce în ambele filme am avut și putere de decizie și mi-am dat seama că eu, de fapt, trebuie să regizez, în afară de faptul că pot să joc”, într-un interviul pentru Cultura la dubă.

În același context, Alina Șerban a vorbit despre cum, în primii ani de viață, a crescut într-o casă de chirpici, visând la apă caldă. La centrul de minori avea și apă caldă și gresie, dar a fost înconjurată de oameni violenți. Iar mama, încarcerată, nu venea să o salveze.

A rămas cu frici. „Am multe frici. Îmi e frică foarte tare să nu am ce mânca, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică să fiu evacuată, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică de abandon, pentru că eu știu ce înseamnă asta. Îmi e frică, de fapt, că toate premiile au venit printr-un noroc și că eu, de fapt, nu știu nimic”.

Prima regizoare romă la TNB

Alina Șerban își spune a cum povestea pe scena Teatrului Național din București. „Spunându-mi propria poveste. Trăind propriul meu adevăr. Opre! Prima femeie romă care intră în această toamnă la Teatrul Național din București. Cea mai bună piesă de teatru pentru copii din lume”, a scris regizoarea alături de o postare care anunță noul ei proiect.

În primăvară, în cadrul concursului de Proiecte 9G la TNB, ediția a VII-a, au fost înscrise 25 de proiecte eligibile, iar Cel mai bun copil din lume – one woman show cu și de Alina Șerban, a fost primul desemnat câștigător.  În prezent, Alina Șerban a început un nou proiect, multimedia, tot la Teatrul Național din București.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre