Alina Șerban, de la casa de copii la o frumoasă carieră de actriță și regizor. Citește-i povestea!

Alina Șerban, de la casa de copii la o frumoasă carieră de actriță și regizor. Citește-i povestea!
A absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a făcut un master la The Royal Academy of Dramatic Art fiind declarată „Studenta română a anului 2012 în Marea Britanie”. A scris două piese de teatru, care au avut un succes răsunător la Londra. E și regizor. A câștigat un proiect la Teatrul Național, cu un one woman show, iar acum are un nou proiect la aceeași instituție. E prima femeie romă care regizează la prestigioasa instituție de cultură.

Actrița și regizoarea Alina Șerban a găsit lumina și ne-o arată. Când vorbesc despre ea, toți menționează că este o femeie de etnie romă. Are 37 de ani, dar etnia nu e nici pe departe ceea ce o definește.

Anul trecut a fost desemnată cea mai bună actriță a Germaniei, de către Uniunea Actorilor din Germania, pentru rolul Ali, din filmul Gipsy Queen. A studiat actoria în țară, la New York și la Royal Academy of Dramatic Arts din Londra, însă în spatele ei stă o povesten inconfortabilă și dureroasă. „În viața mea este multă durere și întuneric”, așa spunea într-un interviu, acum aproape un an.

Alina Șerban a crescut la casa de copii, după evenimente tragice în familie

La 16 ani, mama sa a intrat la pușcărie. Tatăl ei a murit. Fără niciun părinte, a ajuns într-un centru instituționalizat. Acolo a învățat ce înseamnă, de fapt, abandonul. Dar și  ce e violența. Astea însă au motivat-o să urmeze lumina. Abia a terminat liceul, dar a dat la trei facultăți de stat și a intrat la toate. A ales UNATC. Ați spune că mediul artistic ar fi lipsit de prejudecăți. Alina povestește într-un interviu cum facultatea i-a adâncit sentimentele de inferioritate. Dar, din nou, a fost ceva bun, căci s-a ridicat.

Alina încearcă să combată discriminările prin arta sa și se mândrește cu originile ei rome. A început ca actriță, acum face regie de teatru și film.

În aprilie, mărturisea: „Deși am bucuria de a fi fost actriță principală în două lungmetraje care au obținut premii, din păcate ele nu au fost văzute. Însă mi-au oferit posibilitatea să particip la o rezidență despre regie și scriere de scenariu, după ce în ambele filme am avut și putere de decizie și mi-am dat seama că eu, de fapt, trebuie să regizez, în afară de faptul că pot să joc”, într-un interviul pentru Cultura la dubă.

În același context, Alina Șerban a vorbit despre cum, în primii ani de viață, a crescut într-o casă de chirpici, visând la apă caldă. La centrul de minori avea și apă caldă și gresie, dar a fost înconjurată de oameni violenți. Iar mama, încarcerată, nu venea să o salveze.

A rămas cu frici. „Am multe frici. Îmi e frică foarte tare să nu am ce mânca, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică să fiu evacuată, pentru că știu ce înseamnă asta. Îmi e frică de abandon, pentru că eu știu ce înseamnă asta. Îmi e frică, de fapt, că toate premiile au venit printr-un noroc și că eu, de fapt, nu știu nimic”.

Prima regizoare romă la TNB

Alina Șerban își spune a cum povestea pe scena Teatrului Național din București. „Spunându-mi propria poveste. Trăind propriul meu adevăr. Opre! Prima femeie romă care intră în această toamnă la Teatrul Național din București. Cea mai bună piesă de teatru pentru copii din lume”, a scris regizoarea alături de o postare care anunță noul ei proiect.

În primăvară, în cadrul concursului de Proiecte 9G la TNB, ediția a VII-a, au fost înscrise 25 de proiecte eligibile, iar Cel mai bun copil din lume – one woman show cu și de Alina Șerban, a fost primul desemnat câștigător.  În prezent, Alina Șerban a început un nou proiect, multimedia, tot la Teatrul Național din București.

Sursa foto: Instagram