Fashion. Ambițioasa Caterina de Medici, sursă de inspirație pentru ultima colecție Dior

Fashion. Ambițioasa Caterina de Medici, sursă de inspirație pentru ultima colecție Dior
Prezentarea ultimei colecții Dior la Săptămâna Modei de la Paris a însemnat un salt în istorie. Sursa de inspirație a colecției a fost fabuloasa Caterina de Medici.

Tocurile şi corsetele revin în forţă grație ultimei colecţii Dior inspirată de Caterina de Medici, informează AFP. „Ideea care mă amuză este că există elemente în ţinutele vestimentare care servesc la construirea unui imaginar regal. Nu am mai făcut-o până acum şi sunt satisfacută întrucât referinţa vine de la Caterina de Medici”, a precizat pentru AFP Maria Grazia Chiuri, directoarea artistică a colecţiilor feminine Dior.

Caterina de Medici sursă de inspirație pentru Dior

Astfel Dior a adus în prim plan pantofii cu platformă, care înalţă siluetele, dar rămân confortabili. Apoi a reinventat corsetul, într-o formă cvasigeometrică, care se poate purta peste un tricou sau o cămaşă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Rochiile, care evocă nişte coşuri, se adaptează pe corp cu ajutorul unor benzi reglabile care le aduc o dimensiune funcţională inseparabilă. Ele fac apel la un curent vestimentar din anii 1970 – 1980. Colecţia abundă în broderii şi dantele, apreciate de această aristocrată italiană care le-a impus manufacturilor regale franceze.

Defilarea, însoţită de un spectacol de dans, a avut loc într-un pavilion transformat în grotă în Jardin des Tuileries, din Place de la Concorde ( Paris), locul unde Caterina de Medici organiza petreceri.

Cine a fost Caterina de Medici

Mică de statură, Caterina de Medici, a ajuns la curtea Franţei în 1533. Ea a fost prima femeie din istorie care a utilizat pantofi cu platforme pentru a părea mai înaltă şi şi-a structurat silueta pentru a se impune. Caterina Maria Romola di Lorenzo de’ Medici (1519 – 1589) a fost regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mamă a trei regi aparținând Casei de Valois.

Istoria a consemnat că la moartea soţului său a refuzat tradiția  care impunea reginelor franceze să rămână închise, timp de 40 de zile după moartea regelui, chiar în camera decesului, încăpere ce urma să fie acoperită cu pânze negre. Atentă pe de o parte, cum se spune, la profețiile lui Nostradamus, Devansându-şi adversarii şi mizând pe urgenţa treburilor de stat, văduva lui Henric s-a arătat imbatabilă în tratativele politice. S-a folosit în modul cel mai lipsit de prejudecăţi de tot: convingere, promisiuni, înşelătorii, ameninţări, şantaje.

Sursa foto: Instagram