Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunțul făcut de soția lui Gheorghe Zamfir într-o zi importantă. „Mi-ai şoptit mereu că va fi bine, că cerul meu va străluci pe veci”

Anunțul făcut de soția lui Gheorghe Zamfir într-o zi importantă. „Mi-ai şoptit mereu că va fi bine, că cerul meu va străluci pe veci”
6 aprilie a fost o zi cu totul și cu totul specială pentru mândria României, Gheorghe Zamfir. Naistul a împlinit vârsta de 82 de ani.

Soția artistului, Nicoleta Zamfir, în vârstă de 38 de ani, i-a transmis cea mai frumoasă și emoționantă declarație de dragoste, care i-a impresionat pe fanii vedetei.

Nicoleta i-a mulțumit pentru toată bunătatea și iubirea pe care i-a arătat-o totdeauna și a subliniat câtă noblețe sufletească are Gheorghe Zamfir, deși viața nu l-a scutit de necazuri. „La mulţi ani, suflet minunat! Îţi doresc toată fericirea şi împlinirea de care sufletul tău cald are nevoie!

Gheorghe și Nicoleta Zamfir, o iubire pentru o viață

Să fii mereu iubit şi apreciat pentru felul tău frumos de a fi, numai al tău. Îţi mulţumesc din tot sufletul că mi-ai dat ocazia să te cunosc, să-ţi explorez nestingherită sufletul şi să-ţi cunosc povestea din spatele inimii.

„Tu, om drag, mi-ai fost alături de atâtea ori că am pierdut numărătoarea”

Eşti un om minunat, cu un suflet atât de frumos desenat, un om plin de vise şi de principii. Un om plin de amintiri magice clădite numai cu oameni la fel de frumoşi ca tine. Un om încărcat de seninătate şi poftă de viaţă. Un om plămădit din bunătate şi frumuseţe sufletească fără margini, un om pe care viaţa l-a supus la sute de teste, dar pe care le-a trecut de fiecare dată cu capul sus.

Un om plin de râsete senine şi zâmbete calde, un om care pune problemele şi nevoile lui pe locul doi, un om aparent simplu, dar atât de special.

Gheorghe Zamfir și Nicoleta, în Republica Moldova

În viaţă nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături. Tu, om drag, mi-ai fost alături de atâtea ori că am pierdut numărătoarea. Mi-ai încălzit mereu sufletul cu un zâmbet senin şi o îmbrăţişare caldă, mi-ai şoptit mereu că va fi bine, că cerul meu va străluci pe veci. Cu Dumnezeu înainte!’, este mesajul scris de Nicoleta Zamfir, de ziua de naștere a soțului ei.

„Mulțumesc mult că-mi sunteți mereu oglindă de frumos și bine, dragii mei”

La rândul său, Gheorghe Zamfir le-a mulțumit fanilor săi, printr-un alt mesaj emoționant. „Astăzi sunt 28, văzuți din altă perspectivă, cu înțelepciune, cu mulțumire și reverență, pentru tot ce am primit de la El, de la bunul Dumnezeu, de-a lungul vieții. Sperăm să mai îngăduie un sunet divin, o tușă de culoare, o literă pe-o foaie… Mulțumesc mult că-mi sunteți mereu oglindă de frumos și bine, dragii mei! Îmbrățișări!- Gheorghe.”, a spus Gheorghe Zamfir pe pagina sa de Facebook.

„Tata legat în cătușe”

Gheorghe Zamfir a crescut la țară, tatăl său, cunoscut ca și Băcanuʹ, fiind arestat când băiatul avea cinci sau șase ani, fiind considerat chiabur. Un moment trist, care l-a marcat pe viitorul artist. „A fost o tragedie în familie. O amintire foarte puternică. Tata legat în cătuşe şi toţi oamenii de pe stradă au ieşit din curte să vadă cum îl duce pe Tudor Zamfir la închisoare”, a povestit în trecut Gheorghe Zamfir.

„Băiatul lui Tudor Zamfir, Băcanul, Gheorghe Zamfir, în vârstă de 12 ani, cântă pentru dumneavoastră la acordeon”

La doar 12 ani, Zamfir s-a dus la stația de radioficare și le-a spus tuturor că vrea să le cânte și tot târgul a rămas uimit de marele său talent. „M-am dus într-o zi, cu acordeonul, la 12 ani, şi am zis: «Sunt băiatul lui Tudor Zamfir, zis Băcanul». Aşa era el cunoscut în acel târguşor de vreo 7.000–8.000 de oameni. «Şi ce vrei să faci?» «Să vă cânt la staţie.»

«Bine, mă, hai, cântă! Ai microfonul acolo, te anunţ: «Băiatul lui Tudor Zamfir, Băcanul, Gheorghe Zamfir, în vârstă de 12 ani, cântă pentru dumneavoastră la acordeon.» Asta a fost tot. Am cântat câteva melodii, le-a plăcut mult, tata era fericit, tot târgul vuia”, a mai spus Gheorghe Zamfir.

„Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai”

După ce a fost acceptat la școala e muzică, celebrul Fănica Luca i-a spus să încerce să cânte la nai. Inițial n-a vrut, însă artistul i-a proorocit că va ajunge mai mare decât el.  „Asta se întâmpla prin 1955, când am fost acceptat la Școala Specială de Muzică numărul 1 din București. Aveam 14 ani.

Am reușit la examen, în comisia care alegea elevii după conformația fizică. Eu venisem de la țară, habar n-aveam cine e Fănică Luca. Văzând că am configurația pentru acest instrument, Fănică Luca mi-a zis să încerc să cânt la nai. Eu i-am zis că refuz și am plecat din clasă.

Fănica Luca, considerat mult timp cel mai bun naist al României

„Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine”

Tata m-a împins din nou, mi-a dat și două palme, și așa am rămas cu titlu de încercare la nai, pentru două luni. Dacă nu-mi convine, pot să plec, ceea ce s-a și întâmplat. După două luni, din cauza efortului fizic am părăsit naiul. M-a căutat Fănică Luca, la câteva zile, prin școală, mi-a dat câteva palme și m-a întors la clasă. Mi-a zis: «Cu trei melodii am cucerit Globul Pământesc. Tu ai să-l cucerești mai mult ca mine. Nu-ți dai seama că ai talent?». Și am rămas.

„Eu sunt şi compozitor, şi dirijor, şi acordeonist, şi pianist, şi vocalist, şi orchestrator”

Am fost maestru de când am terminat facultatea, în calitate de dirijor al celui mai mare ansamblu din ţară, Ciocârlia, cu 350 de artişti. Cel care ieşea cu studii superioare era maestru. De la muzică de cameră, la naiuri suprapuse, până la recviem, rapsodii, concerte şi simfonii, aproape toată opera mea este religioasă.

Eu sunt şi compozitor, şi dirijor, şi acordeonist, şi pianist, şi vocalist, şi orchestrator. Eu mă consider un fel de tot. Maestru mi s-a spus la 25 de ani. Cum vreţi să-mi spuneţi, cum mi-au spus unii la televizor, «naistul Gheorghe Zamfir»?”, povestea artistul.

Cel mai mare naist al tuturor timpurilor

Gheorghe Zamfir a fost primul muzician din lume care i-a cântat Papei Ioan Paul al II-lea în timpul Mesei Private. În toată cariera sa a fascinat nu doar oamenii cu dare de mână, ci și casele regale, fiind considerat cel mai bun naist al lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre