Simona Ionescu / Redactor Șef

Arhitecți de geniu au pus viață în ruine. Imagini incredibile

Arhitecți de geniu au pus viață în ruine. Imagini incredibile
Ruinele pot fi un pretext istoric pentru spațiile moderne. Șase proiecte geniale de arhitectură au transpus viață nouă în clădirile cândva abandonate.

Când au ajuns arhitecții la „locul faptei” au găsit o clădire din piatră dărăpănată grav. Acoperișul era distrus complet, dar zidurile stăteau încă în picioare. Cam asta au găsit în toate locurile vizate. Au fost suficient de „nebuni” ca să nu întoarcă spatele acestor minunății, ci au gândit soluții să profite de ele.

Rezultatul a fost apariția unor structuri în simbioză, la intersecția vechiului și noului care atestă durabilitatea zidăriei, posibilitatea reutilizării sale. Chiar în ruinele vechi puteți vedea o bază solidă care poate deveni un suport de încredere pentru o nouă structură pentru generațiile viitoare.

Casa Albă, un proiect de WT Architects, Isle of Call, Marea Britanie

Clienții au moștenit zidurile clădirii din secolul al XVIII-lea din calcar și, în loc să efectueze lucrări de restaurare strict la casă sau să construiască una nouă, au decis să combine noua structură cu pereții ruinelor. De asemenea, s-a lucrat la întărirea zidurilor vechi, păstrând cursul fisurilor.


Începe marea bătălie pe audiențe. Care sunt cele mai tari reality show-uri anunțate

Exclusiv. Ce a ajuns să facă Andra după super-petrecerea de ziua ei întrece orice imaginație


Noile ziduri de piatră sunt atașate de zidurile existente folosind materiale găsite pe șantier. Jumătate din zidurile casei vechi au fost păstrate sub formă de ruine, cu un dublu scop: păstrarea aspectului ruinelor și crearea unui gard pentru noua curte.

Studio Dovecote, un proiect de Haworth Tompkins, Snape, Marea Britanie

După o renovare parțială, aceste ziduri dărăpănate ale unei foste clădiri industriale din Epoca Victoriană au fost refolosite ca bază pentru o nouă structură multifuncțională din oțel Cor-Ten, care poate fi folosită ca studio de artist, studio de creație, sală de expoziții sau loc de întâlnire pentru artiști.

Interioarele cu rame din oțel Cor-Ten au reprodus forma clădirii originale, care a fost aproape complet distrusă. Structura Cor-Ten a fost sudată ca o structură dintr-o singură bucată în afara clădirii și apoi plasată în interiorul perimetrului ruinelor.

Casa Sabugo,  proiect al studioului de arhitectură Tagarro (De Miguel Arquitectos), Sabugo, Spania

Spre deosebire de alte proiecte, Casa Sabugo nu a ieșit din ruinele existente, ci din ruinele create chiar de arhitecți. Zidul estic al gospodăriei rezidențiale a fost doborât pentru a umple spațiul cu lumină și pentru a oferi vedere asupra peisajului.  Materialele noi, și anume sticla și oțelul, ajută la netezirea semnelor de deteriorare și la deschiderea deschiderilor în pereții portanți.

Niop Hacienda, proiect de AS Arquitectura, Champoton, Mexic

Zidurile ruinate ale clădirilor fostelor grajduri sau ateliere de textile au fost transformate în locații pentru evenimente publice. Așa s-a născut un hotel boutique, o sală de bal, reședințe de weekend, un restaurant, vile private și săli de adunare. Proiectarea a permis să nu facă pereții de piatră existenți mai grei, ci să sublinieze aspectul lor și să-l umple de solemnitate, combinând modernitatea și antichitatea.

Palatul Culturii din Blaj, proiect realizat de Vlad Sebastian Rusu, Blaj, România

Palatul Culturii, proiectat inițial în 1930 de Viktor Smigelski, a rămas în ruine după un incendiu devastator din 1995 și a fost reconstruit doar în 2012 ca sală polivalentă pentru Academia Română de Arte. Doar zidurile clădirii originale au fost păstrate și unite. Lucernele au fost construite înainte ca renovarea să înceapă să umple clădirea cu lumină naturală.

Castelul Koldinghaus, proiect de Johannes + Inger Exner, Kolding, Danemarca

Acest castel danez din secolul al XIII-lea a fost distrus în mare parte de un incendiu la începutul anilor 1800 și a continuat să se deterioreze până în 1890, când au început lucrările de restaurare. Având în vedere importanța istorică a clădirii, intervențiile s-au dorit să fie cât mai mici.

Stâlpii din lemn lustruit de la podea până la tavan au fost construiți din materiale care contrastează cu zidurile castelului. Sarcina lor este menținerea noului acoperiș, podele mezzanine și podurile suspendate care permit vizitatorilor să vadă ruinele din diferite înălțimi și din puncte de vedere, arată Architizer.com.

Sursa foto: Pinterest și Architizer.com

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre