Brexit are consecințe la care până acum nu ne-am gândit. Mulți români locuiesc în Regatul Unit și vorbesc la telefon cu rudele din țară ca să afle dacă sunt bine. De la 1 ianuarie 2021, tarifele ar putea fi majorate.

Atenţie la roaming în Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021!

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare îm Comunicaţii (ANCOM) recomandă utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, de la 1 ianuarie 2021.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziţie după retragerea acestei ţări din Uniunea Europeană.

Tarifele de roaming în Marea Britanie vor fi stabilite în continuare în condiţii comerciale. ANCOM Roaming în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021.

„Încetarea mecanismul «Roam like at home» în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021 înseamnă că operatorii telecom din România nu mai au obligaţia legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naţionale în Marea Britanie. RLAH este un beneficiu garantat doar în interiorul Spaţiului Economic European – bineînţeles, nu există o interdicţie pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ţine strict de strategia comercială a fiecărui furnizor. În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecţie şi în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenţionarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming.” a declarat Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM.

Roaming în Spaţiul Economic European (SEE)

Începând cu data de 15 iunie 2017, utilizatorii români care călătoresc ocazional în ţările din Spaţiul Economic European (SEE – Uniunea Europeană, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) beneficiază de mecanismul „Roam like at home”, în baza căruia sunt tarifaţi pentru serviciul de roaming ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile, informează ANCOM.

Furnizorii pot stabili anumite condiţii de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politica de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât cele pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu în scopul de a preveni roaming-ul permanent în UE/SEE.

În Infocentrul ANCOM, cu ajutorul Calculatorului de date, utilizatorii pot afla volumul de date ce poate fi consumat în roaming fără costuri suplimentare, pe teritoriul UE/SEE, dacă li se aplică o limită pentru utilizarea rezonabilă.

Rezultatele din Calculatorul de date nu sunt valabile şi pentru utilizatorii RCS&RDS, această societate fiind autorizată de ANCOM, în conformitate cu regulamentele europene, să aplice anumite suprataxe pentru serviciile de roaming în UE/SEE.


Cântărețul general de brigadă are COVID-19. Ce se întâmplă cu el

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp