Simona Ionescu / Redactor Șef

Avertisment șocant al OMS: Nu călcați gândacii de bucătărie! Vă riscați viața!

Avertisment șocant al OMS: Nu călcați gândacii de bucătărie! Vă riscați viața!
După pandemie a urmat variola maimuței, în continuare, lumea se confruntă cu o serie de maladii, iar acum liderii OMS vin cu noi semnale de alarmă. Gândacii de bucătărie ne pun viețile în pericol.

Când vedem niște gândaci de bucătărie, primul lucru pe care-l facem, pe lângă grimasa de scârbă, e să îi omorâm, călcându-i. Acționăm aproape instinctual.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că, odată zdrobite, rămășițele gândacilor de bucătărie pot elibera în mediul înconjurător unele bacterii potențial dăunătoare, arată Msn.com.

Oamenii de știință au început să lanseze avertismente serioase cu privire la efectele dăunătoare pentru sănătatea oamenilor pe care le are zdrobirea acestor insecte în casă. Ce trebuie să faceți dacă ați depistat un gândac de bucătărie în casă?

Dacă vedeți un gândac, călcarea pe el este probabil una dintre cele mai frecvente reacții. Cu toate acestea, poate reprezenta un pericol pentru sănătate, prin urmare, nu îl călcați. Mai bine îl capturați, cu ajutorul unui borcan sau pahar, de exemplu. Astfel, otrăvurile din corpul lui nu apucă să se împrăștie.

OMS avertizează care sunt bolile transmise de un gândac de bucătărie

În general, se pare că strivirea unui gândac ar putea fi primul nostru instinct, dar nu este cea mai bună opțiune. Indiferent de ceea ce faceți, gândacii sunt niște mici dușmani rezistenți. Ei pot să se prefacă că nu mai sunt în viață, să aștepte să treacă orice pericol și să se târască înapoi spre ascunzătoarea lor. Chiar dacă sunt striviți. Prin urmare, dacă ați strivit un gândac, trebuie să acționați rapid și în continuare.

Ce faci cu un gândac de bucătărie după ce îl strivești? Îl lași acolo pentru a-l curăța după aceea sau îl ridici și îl arunci la gunoi într-un șervețel de hârtie? Uneori, când strivim un gândac de bucătărie, am putea crede că nu mai este o problemă. Dar nu este adevărat. Pentru început, s-ar putea să fie încă viu. Dar pe de altă parte, odată strivit bine, așa cum avertizează OMS, apar o serie de boli pe care banalul gândac de bucătărie le pot transmite.

Nu respirați în preajma gândacului strivit!

OMS, printre alte organizații, a evidențiat toate bolile pe care le poate purta gândacul comun. Aveți grijă când respirați! Aceste bacterii, care sunt cazuri mai frecvente decât ar părea, pot provoca crize de astm sau alergii atunci când sunt inhalate. Bacterii precum salmonella, streptococi și stafilococi sunt doar câteva dintre cele pe care gândacii de bucătărie le pot transmite oamenilor după ce au fost călcați în picioare. Aceste bacterii se pot depune și în intestin. Și pot duce la afecțiuni precum diaree, holeră, febră tifoidă și dizenterie, printre altele.

Gândacii de bucătărie, unele din cele mai rezistente insecte

Entomologul și expertul în combaterea dăunătorilor Ryan Smith a declarat pentru ziarul spaniol ABC că gândacii de bucătărie au o „adaptabilitate extremă” și un instinct de supraviețuire mai mare decât multe ființe vii. Așadar, nu vă speriați dacă vedeți gândaci care se întorc din morți! Aceștia nu sunt gândaci zombie.

În plus, potrivit entomologilor experți, gândacul mediu poate ridica de 900 de ori greutatea sa. De asemenea, flexibilitatea corpului lor permite gândacilor să își transfere energia pe picioare, ajutându-i să scape din situații periculoase. Un gândac de bucătărie poate supraviețui mai multe luni fără hrană și încă mai elimină bacterii, în timp ce este grav rănit. Tot specialiștii ne dezvăluie care e cea mai bună variantă de a-i stârpi din case: fumigația.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre