La aspect, bamele seamănă cu fasolea păstăi, au gust asemănător cu vânăta sau sparanghelul. Acestea pot fi folosite în curele de slăbire, precum şi pentru menţinerea sănătăţii tractului gastrointestinal şi reglarea nivelului de zahăr în sânge.

Bamele, o sursă incredibilă de vitamine şi minerale esenţiale

  • Este mai puţin folosită în bucătăria românească, deși leguma se găsește în piață și în magazine. Însă, noi nu știm că are proprietăţi extraordinare datorită conţinutului său de vitamine.
  • Este bogată în vitaminele A, C, B1, B2, B9 şi în minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi zinc.
  • Este bogată în antioxidanţi, inclusiv betacaroten şi luteină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi la îmbunătăţirea vederii. Datorită conţinutului de vitamina C, întăreşte sistemul imunitar, prevenind îmbolnăvirea.
  • Sunt recomandate și femeilor gravide, pentru că au în compoziţie o cantitate esenţială de acid folic care ajută la dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

Cum se prepară bamele

De la bame pot fi consumate florile (în decoruri, salate) şi capsulele tinere, care nu măsoară mai mult de 10 cm. Acestea pot fi tăiate rondele sau alte forme şi adăugate spre sfârşit în supe, ciorbe, tocăniţe, preparate la aburi (întregi sau secţionate transversal), adăugate la murături, coapte, folosite pentru îngroşarea sosurilor şi supelor (4 bame/litru de lichid).

Bamele se înmoaie foarte repede şi nu necesită preparare de lungă durată. Se combină excelent cu roşiile. Un exemplu ar fi tocăniţa rapidă, consumată şi pe post de zacuscă. Se înmoaie ceapa în apă, se adaugă rondele de bame şi cubuleţe de roşii decojite, se lasă pe foc potrivit 5-10 minute, se adaugă sare după gust şi verdeţurile preferate, se stinge focul, se adaugă puţin ulei de măsline şi usturoi pisat.

Bamele. Beneficii

Ţin diabetul sub control. În urma unor teste, susţin medicii, s-a constatat că fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.

Efect antiinflamator. Acestea pot să trateze constipaţia, ulcerul gastric, curăţă colonul. Bamele hidratează datorită compusului lor mucilaginos şi, în plus, oferă suport pentru tratarea ulcerului gastric şi neutralizarea acizilor, deoarece sunt foarte alcaline.

Curăţă intestinul gros. Au calităţi de laxativ şi pot să cureţe intestinul gros, calmând simptomele intestinului iritabil. Mucilagiul din bame diminuează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului.

Recomandate în afecţiunile respiratorii. Ca urmare a conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum astm, bronşite sau traheite.

Menţin sănătatea ochilor şi a pielii. Mai multe cercetări arată faptul că bamele previn cataracta datorită conţinutului de vitamina A. La aceste legume, boabele conţin grăsimi nesaturate, sănătoase. Acestea se pot consuma după prăjire sau pot fi folosite ca surogat de cafea.


Ficăței de pasăre pane. În interior rămân moi şi fragezi

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri