Beyonce este „dezamăgită și furioasă” din cauza unui diamant. Mai exact, artista e foc și pară după ce a purtat, fără să știe, „diamant pătat de sânge” Tiffany în valoare de 30 de milioane de dolari. Cântăreața, în vârstă de 39 de ani, a purtat faimosul Tiffany Diamond, de 128,54 carate, într-o ședință foto cu soțul ei Jay Z, săptămâna trecută. Ea a devenit astfel a patra femeie – și prima femeie de culoare – care a purtat vreodată bijuteria. Apoi s-a declanșat urgia.
Diamantul a fost descoperit într-o mină colonială din Kimberley, Africa de Sud, în 1877. La momentul respectiv țara și minele sale se aflau sub dominația colonială britanică. Totodată, muncitorii migranți negri erau supuși unor condiții oribile de muncă, și aproape că nu erau plătiți. Erau exploatați precum niște sclavi.
Beyonce este „dezamăgită și furioasă” din cauza unui diamant
Potrivit unei surse apropiate de Beyonce, cântăreața nu știa despre istoria controversată a diamantului și a fost revoltată de faptul că nu i s-au oferit mai multe informații despre istoria bijuteriei.
„Beyonce este conștientă de critici și este dezamăgită și supărată că nu a fost pusă la curent cu istoria bijuteriei, a declarat pentru The Sun o sursă din interior. A crezut că fiecare detaliu final a fost verificat, dar acum își dă seama că diamantul în sine a fost trecut cu vederea”.
MailOnline a contactat reprezentanți ai lui Beyonce și Tiffany & Co. pentru comentarii. Diamantul Tiffany din centrul reacției scoate la iveală povestea tristă a muncitorilor exploatați în acele mine. Munca în sine era periculoasă și nesănătoasă, lucrătorii fiind obligați să lucreze în galerii înguste, unde deseori aveau loc accidente fatale.
Diamant exploatat în condiții de sclavagism
Condițiile din afara minei nu au fost mai bune. Oamenii nu aveau locuințe și nici o sursă de apă. Un număr de 1,144 au murit de o serie de boli, inclusiv pneumonie și scorbut, numai între 1897 și 1899.
În mod tradițional, un diamant pătat de sânge, cunoscut și sub numele de diamant de conflict, este considerată orice bijuterie care a fost exploatată și vândută pentru a finanța acțiuni militare împotriva unui guvern – așa cum este definit de Națiunile Unite. Cu toate acestea, termenul a fost aplicat și pietrelor prețioase care au fost extrase de oameni care au fost supuși tipurilor de condiții pe care minerii Kimberley le-au suferit în anii 1870 – ca și în cazul diamantului Tiffany pe care Beyonce l-a purtat în campania sa.
Fanii au turbat când au văzut diamantul la gâtul lui Beyoncé
Mulți utilizatori de social media și-au exprimat indignarea că diamantul este încă prezentat, în special de o femeie de culoare care a fost atât de sinceră împotriva rasismului.
„A trebuit să procesez campania lui Jay Z și Beyoncé Tiffany doar un minut înainte de a spune ceva, dar cum nimeni nu a văzut că întregul unghi de marketing al „primei femei de culoare” în acest sens nu face ceea ce cred ei că face atunci când „rahatul” este un diamant pătat de sânge literal!!!!”, a scris un utilizator furios de Twitter.
Un altul a adăugat: „Nu toți sărbătoriți faptul că Beyonce este prima femeie neagră care poartă un diamant pătat de sânge Tiffany, pe urmele lui Audrey Hepburn și Lady Gaga. Piatra trebuie să rămână singură într-un muzeu unde să-și explice istoria în timp ce plătește daune continue, nu să defileze”.
Mama lui Beyoncé ia atitudine
Deși Beyonce nu a comentat în mod public cu privire la controversa furioasă din jurul noii sale campanii Tiffany, mama ei, Tina Knowles, a mers pe Instagram joi seară pentru a răspunde criticilor, numindu-i ipocriți.
„Câți dintre voi, activiștii conștienți social dețineți diamante?, a întrebat ea. M-am gândit eu! Ei bine, ghiciți câți v-ați dus să încercați să verificați de unde provine diamantul? Probabil ca nu. Deci, când vă veți logodi, nu veți avea un diamant, veți pune o verighetă de argint și mai bine verificați de unde a provenit și de unde a venit (…)”.
Povestea diamantului însângerat
Înainte de Beyonce, masivul diamant galben fusese purtat anterior doar de trei femei: Mary Whitehouse, Audrey Hepburn și Lady Gaga.
Bijuteria, despre care se spune că valorează 30 de milioane de dolari, conform estimărilor Tiffany & Co, a fost achiziționată de fondatorul companiei de bijuterii, Charles Lewis Tiffany, pentru doar 18.000 de dolari în 1878, la un an după ce a fost descoperită în minele Kimberley.
Când a fost descoperită, bijuteria aspră era de 287,42 carate, cu toate acestea, după ce a fost cumpărată de Tiffany, piatra a fost dusă la Paris, unde gemologul șef al mărcii, dr. George Frederick Kunz, a tăiat-o într-o formă de pernă, astfel încât să își poată arăta calitatea impecabilă.
Piatra cântărește acum 128,54 carate, are puțin peste un centimetru lățime și are 82 de fațete, Tiffany & Co. lăudându-se pe site-ul său că tăietura ajută la „sporirea culorii sale radiante”, menționând că piatra „sclipeste ca și când ar fi aprinsă printr-o flacără interioară”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook