Fapta s-ar fi consumat la o oră după ce cercetătoarea a intrat în spațiul virtual pentru a studia comportamentul utilizatorilor săi, relatează Business Insider. Incidentul e menționat într-un raport publicat pe 24 mai de către SumOfUs, un ONG din Statele Unite al cărui scop declarat este limitarea influenței marilor corporații internaționale.
Mai mulți utilizatori ai metaversului Horizon World creat de Meta/Facebook au invitat-o pe cercetătoare la o petrecere privată din spațiul virtual în cursul lunii mai, se arată în raport. Apoi i-au cerut să dezactiveze o setare care împiedică celelalte avataruri să se apropie la mai mult de un metru de avatarul ei.
Violul virtual a fost înregistrat, victima e afectată în viața reală
Într-o înregistrare video publicată de SumOfUs, un avatar de sex masculin se apropie foarte mult de cercetătoare, în timp ce un altul din apropiere privește, ambii făcând comentarii licențioase. Reprezentanții SumOfUs susțin că mai dețin o înregistrare în care cercetătoarea „a fost condusă într-o cameră privată unde a fost violată de un utilizator”.
Cercetătoarea susține că, deși incidentul a avut loc într-un spațiu virtual, s-a simțit „dezorientată” și că a resimțit în viața reală faptul că a fost atinsă în metavers deoarece controlerul său a început să vibreze în momentele respective.
Spațiul virtual creat de Mark Zuckerberg nu a prins la public
Meta nu a dorit să comenteze incidentul. Într-o declarație transmisă The Daily Mail reprezentanții companiei le recomandă utilizatorilor să nu dezactiveze opțiunea care nu permite avatarurilor să se apropie la mai mult de un metru între ele.
Facebook, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg și-a lansat metaversul Horizon World în luna decembrie a anului trecut. În octombrie, același an, a anunțat că își schimbă numele în Meta. Schimbarea numelui era menită să încurajeze utilizatorii să acceseze noua experiență a realității virtuale.
Efectul nu a fost cel scontat. Documentele financiare publicate de Meta în luna februarie arată că business-ul metavers a avut pierderi de 10 miliarde de dolari anul trecut.
Sursa video: SumOfUs
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook