Blestemul din Grădina Zmeilor. Legenda unei fete îndrăgostite de un soldat

Blestemul din Grădina Zmeilor. Legenda unei fete îndrăgostite de un soldat
Una dintre cele mai frumoase rezervații naturale de la noi se află lângă Zalău. Se numește Grădina Zmeilor și este unică în lume. Aici se găsesc niște stânci ciudate, cu forme bizare. Legenda spune că o fată a fost blestemată pentru că iubea un tânăr soldat.

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată. Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare. Este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor a zece stânci.

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, unică în lume

Blestemul din Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor ste o atracție turistică. Niciunde în lume nu mai pot văzute stânci cu chipuri de zmei, cu m le-au spus localnicii.

Ansamblu de stânci poartă numele de: „Fata Cătănii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”. Au forme bizarre, turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase. Sunt dispuse la baza dealului Dumbrava.

Oamenii de știință spun că s-au format prin acțiunea aerului, îngheț-dezgheț, vânt, temperatură, a apei și a unor surpări. Însă, oamenii locului au altfel de explicații

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată. A transformat-o în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Legenda zmeilor din Gâlgău Almașului

Una dintre poveștile vehiculate despre Gradina Zmeilor este legenda zmeilor din Gâlgău Almașului. Se spune că aici și-ar fi găsit refugiu câțiva zmei care luau tot ce își doreau, chiar și fetele localnicilor din zonă.

Într-una din zile, unul din zmei decide să fure soarele de pe cer convins că acesta, că orice alt lucru de pe acest pământ, i se cuvine lui. Supărat pe fapta zmeului, un voinic vine să îl înfrunte pe zmeu și să îi ceară soarele înapoi. Voinicul s-a luptat cu zmeul până l-a învins. A reușit la finalul luptei să recupereze soarele și să îl arunce sus pe cer pentru a se bucură din nou toți oamenii de el.

După ce a luat soarele înapoi, voinicul a vrut să elibereze toate fetele furate de zmei, iar când a găsit-o pe cea dintâi, acesta a fost suprins de prietenii zmei ai fostului sau adversar. Orbiți de soarele care acum strălucea pe cer, aceștia au fost derutați și păcăliți de față eliberată de voinic care a aruncat asupra lor o vraja și i-a transformat în stane de piatră.

Povestea n-a fost dovedită nici până azi, însă formele neregulate care se află la Grădina Zmeilor dau naștere la numeroase legende și speculații. Indiferent de natură stâncilor, poveștile fac deliciul vizitei la rezervația Grădina Zmeilor și merită ascultate din gură localnicilor pentru a prinde mai mult farmec.

Grădina Zmeilor se află la 10 km de Jibou, în Sălaj

Grădina Zmeilor se află în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului, la 10 km de orașul Jibou, în județul Sălaj. Este una dintre cele mai frumoase și mai ascunse rezervații naturale de la noi din țară. Sursa: culturaromana.ro


 

Recomandarile noastre