Simona Ionescu / Redactor Șef

Blestemul Lacului Cinciş. Apa a înghițit cinci sate, biserici și cimitire

Blestemul Lacului Cinciş. Apa a înghițit cinci sate, biserici și cimitire
Localnicii spun povești înfiorătoare despre Lacul Cinciș. Zona pare desprinsă din Rai, cu peisaje încântătoare, dar aici a fost multă durere. Acum 60 de ani, cinci sate și cătune au fost inundate pentru a face loc lacului.

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, pentru a satisface nevoia industrială de apă a combinatului siderurgic din Hunedoara. Cinci sate și cătune au fost inundate, iar localnicii au fost nevoiţi să se mute. De atunci se spune că asupra lacului au fost aruncate blesteme, că este bântuit.

Blestemul Lacului Cinciş

Lacul Cinciș  a apărut în 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, la zece kilometri de Hunedoara. Aici locuiau peste 500 de oameni care au fost strămutați pe un deal, unde a fost construit actualul sat Cinciş. Valea a fost inundată pentru a fi creat Lacul Cinciş, cu o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă. Urma să devină principala sursă de apă a Hunedoarei şi a combinatului siderurgic din municipiu.

Apa a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi şi a dus la devastarea bisericilor şi a cimitirelor lor. De atunci, au fost născocite poveşti înfiorătoare, născocite ori răstălmăcite.

Lacul Cinciș  a apărut în 1960, pe vatra a cinci cătune de pe Valea Cernei, la zece kilometri de Hunedoara. Aici locuiau peste 500 de oameni care au fost strămutați pe un deal

Au fost născocite poveşti înfiorătoare

S-a spus că Lacul Cinciș ar fi bântuit de morţii din cimitirele înghiţite de apă. Că aici s-au înecat oameni în fiecare an, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă. Că animalele nu se apropiau să bea apă din lac, că sunt şerpi sau balauri pe fundul lui.

Cei mai mulți spun însă că au murit oameni înecaţi în lac, iar unui copil nu i-a mai fost găsit trupul și nu se ştie ce s-a întâmplat cu el.

În anii 1960, oamenii au fost nevoiţi să îşi dezgroape morţii din vechile cimitire din valea ce urma să fie inundată pentru a le muta într-un alt cimitir. Le-a fost greu să renunţe la vechile aşezări. Au fost nevoiți să o ia de la început construindu-şi alte case, drumuri şi o biserică, pe deal.

Superstiţii locale

Au fost multe născociri despre lac. Totuși, pare că singurele blesteme au fost cele aruncate de oamenii necăjiţi asupra comuniştilor, care i-au forţat să-şi părăsească vetrele.

Lacul nu e privit azi ca o apă asupra căreia a fost lăsat un blestem. Descântecele erau nelipsite din folclorul local și s-au transmis din generație în generație. ”Oamenii erau urmăriţi de ideea că anumite forţe supranaturale le conduc viaţa”, se arăta în monografia satului. Localnicii s-au împăcat în cele din urmă cu noua situație. Mulţi dintre ei se mândresc că în apropierea satului lor se află barajul. Pe malul lacului au apărut pensiuni, vile și trenuri private. Sursa: zhd.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre