Conform unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României, aversul monedei din aur redă monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti, stema României, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI” şi anul emiterii, „2023”. Aversul monedei din argint redă aceleași elemente, doar valoarea este de 10 ori mai mică, adică de doar 10 lei.
Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele revoluţionarilor paşoptişti Avram Iancu, Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu şi inscripţiile „REVOLUTIA ROMANA” şi „1848”.
Cum se pot achiziționa monedele de colecție
„Achiziția efectelor numismatice se realizează exclusiv prin intermediul sucursalelor regionale ale BNR. Colecționarii pot consulta lista monedelor, medaliilor, bancnotelor sau seturilor de monetărie disponibile la vânzare doar la ghişeele sucursalelor băncii centrale.
În momentul lansării unei emisiuni numismatice noi, un stoc limitat de piese este disponibil pentru rezervări online. Pe lângă acesta, o parte a fiecărei emisiuni este destinată achiziționării directe, fără o rezervare prealabilă. Pentru a evita aglomerația, vă recomandăm să sunați la numărul de telefon aferent sucursalei de unde doriți să achiziționați piesa numismatică”, transmit oficialii BNR. Programul și datele de contact ale sucursalelor BNR sunt disponibile aici.
Câte monede de aur și argint au fost emise
Noile monede din aur şi argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Colecționarii trebuie să știe că moneda din aur are un tiraj de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint tiraj este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Sursa foto: BNR
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook