Britanicii interzic terapiile menite să îi vindece pe homosexuali

Britanicii interzic terapiile menite să îi vindece pe homosexuali
În timp ce majoritatea țărilor au o politică socială în favoarea persoanelor din zona LGBTQ+ și sprijină, inclusiv financiar transformările de gen, britanicii fac un pas înainte și interzic anumite practici  terapeutice învechite care se aplică încă la scară largă.

Terapiile de conversie în cazul persoanelor transgender vor fi interzise. Mai exact, e vorba de acele terapii care aveau rolul de a-i „însănătoși” pe băieții care declarau că se simt fete și viceversa, în considerentul că homosexualitatea este o boală și, ca orice boală, e vindecabilă cu tratamentul potrivit. Măsura este luată după ce guvernul britanic a anunţat în primăvara anului trecut că renunţă la interzicerea terapiei de conversie, dar şi-a schimbat rapid decizia în urma protestelor.

Ce este terapia de conversie

Terapia de conversie e o practică gândită să „vindece” persoanele cu orientare homosexuală prin consiliere și restricții aplicate stilului de viață. Practica datează încă din perioada freudiană, când homosexualitatea era considerată patologică și urmărește să trateze ce e considerat anormal. Azi, totuși, homosexualitatea a fost scoasă de Asociația Americană de Psihiatrie de pe lista cu bolile mintale, iar terapia de conversie e considerată ineficientă, periculoasă și chiar mortală, fiind dovedit că încercările de „vindecare” a homosexualității pot duce la anxietate, depresie și suicid.

Conform adepților acestor practici, homosexualitatea putea fi vindecată prin terapie comportamentală, hipnoză, terapie de convertire și grupuri de sprijin, ori prin metode religioase bazate pe rugăciune. În trecut, eforturile de schimbare au inclus terapia prin electroșocuri, lobotomia și o varietate de proceduri chirurgicale menite a extrage diverse părți ale organelor genitale, atât la bărbați cât și la femei, mergându-se până la castrarea completă, arată Wikipewdia.

Britanicii scot în afara legii terapiile freudiene aplicate persoanelor LGBTQ+

Guvernul britanic se pregăteşte să publice un proiect de lege care să interzică toate terapiile de conversie, inclusiv cele care vizează persoanele transgender, relatează AFP. Anunţul guvernului britanic de marți are loc în contextul în care oficialii au revenit de mai multe ori asupra unei promisiuni ce datează din 2018 în legătură cu aceste terapii care pretind că pot schimba orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane.

„Guvernul va publica un proiect de lege, care va prezenta o propunere de abordare pentru interzicerea practicilor de conversie” în Anglia şi Ţara Galilor, a declarat marţi ministrul Culturii, Michelle Donelan, într-o declaraţie scrisă adresată Parlamentului. „Recunoaştem forţa sentimentelor cu privire la problema practicilor de conversie dăunătoare şi rămânem angajaţi să protejam oamenii de aceste practici”, a adăugat ea.

„Textul va proteja pe toată lumea, inclusiv persoanele care sunt vizate din cauza sexualităţii lor sau pentru că sunt transgender”, a mai spus Michelle Donelan.

Anunţul a fost salutat de mai multe asociaţii, precum organizaţia LGBTQ+ Stonewall. „Guvernul trebuie să publice proiectul de lege şi un calendar iminent cât mai curând posibil”, a declarat Nancy Kelley, directoarea executivă a Stonewall, subliniind că cifrele guvernului arată că 13% dintre persoanele trans şi 7% dintre toate persoanele LGBTQA+ au fost supuse unei terapii de conversie sau li s-a oferit o astfel de terapie.

Sursa foto: Pixabay

Recomandarile noastre