Când a apărut obiceiul farselor. Superstiţii de 1 Aprilie

Când a apărut obiceiul farselor. Superstiţii de 1 Aprilie
Oameni de pe toată planeta obișnuiesc să facă farse prietenilor. Dar, pe 1 aprilie, este vârful glumelor. Când a apărut obiceiul farselor.

Probabil, farsele vor fi mai puține în acest an, din cauza pandemiei. Poate, dimpotrivă, oamenii vor vrea să mai și râdă, după atât chin cu restricții numeroase. Cert este că pe 1 aprilie, este Ziua Păcălelilor, Fools ’ Day, cum spun americanii.

Când a apărut obiceiul farselor

Obiceiul farselor de 1 aprilie este vechi de cinci secole. Totul a început când s-a schimbat calendarul iulian, cu cel gregorian în 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie.

Când calendarul a fost schimbat,  în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi ”nebuni de aprilie”.

În timp, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 Aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Superstiţii de 1 aprilie

În aprope toate țările din lume se fac farse pe 1 aprilie. Obiceiul a apărut în Europa, a trecut peste ocean şi, de acolo, s-a răspândit pe tot globul.

La noi, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. „Tot la noi se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul”, spun etnografii.

Superstiţiile spun că celor care nu gustă glumele li se vor întâmpla numai lucruri rele. Dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.

Copiii născuti la 1 Aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile.

Cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’ Avril” (peşte de aprilie)

Obiceiul farselor în lume

În Franţa, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea. Cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna Aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

În Anglia, Ziua Păcălelilor ține două zile: cel păcălit este numit ”noddy” (prost) şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

În Scoţia, i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Sursa: history.com


Terifianta poveste a lui Jack Spintecătorul. Ce le scria ucigașul polițiștilor

Femei care au schimbat istoria, dar au fost uitate. Inventatoarea scutecelor rezistente la apă