Simona Ionescu / Redactor Șef

Care sunt simptomele care ne arată că avem probleme cu ficatul. Regim pentru un ficat gras

Care sunt simptomele care ne arată că avem probleme cu ficatul. Regim pentru un ficat gras
Se consideră că ficatul este cea mai complexă uzină a organismului, ficatul uman având peste 500 de funcții, indispensabile vieții normale. Aceste funcții sunt atât de complexe, încât nu există o mașină care să poată înlocui ficatul, în primul rând datorită numeroaselor funcții de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, și apoi datorită rolului său de detoxifiere.

Atunci când ficatul este bolnav, simptomele nu sunt foarte evidente. Acestea pot fi trecute ușor cu vederea sau pot fi puse pe seama altor afecțiuni. Oboseala, uscăciunea ochilor și mâncărimile la nivelul pielii sunt cateva dintre simptomele bolilor de ficat. Există totuși câteva semnale care indică apariția unei afectiuni a ficatului. Simptomele care ne arată că avem probleme cu ficatul:

Semnele unui ficat gras alcoolic (ciroza hepatica)

Dacă ficatul este supus zilnic asupra unui efort de a procesa o cantitate mare de alcool, funcțiile acestuia au de suferit. Un factor major de risc în acest caz alcoolul în stare pură. Indicatorii care trebui urmăriți sunt pierderea rapidă în greutate, malnutriția și senzația de oboseală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

O formă mai severă a hepatitei alcoolice determină simptome preucum: starea generală proastă, icter (îngălbenirea pielii, cauzată de creșterea nivelului bilirubinei) și, uneori, durere în zona ficatului.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica)

Simptomele care ne arată că avem probleme cu ficatul. Doi dintre cei mai importanți factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grăsime sunt: nivelul crescut de colesterol și obezitatea. Simptomele prezente în acest caz sunt oboseala excesivă necorelată cu odihna cotidiană, pierderea nejustificată a poftei de mâncare și implicit în greutate, precum și durerile abdominale.

Un factor major de risc în cazul steatozei non-alcoolice este și rezistența la insulină. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt însoțite de inflamație, ce semnalează momentul în care boala se declanșează.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci când mai mult de 10% din ficat prezintă depuneri adipoase (n.r. de grăsime). Boala poate progresa spre ciroză și chiar spre hepatocarcinom (n.r. cancer al ficatului).

Ficatul gras este asociat și cu diabet, hipertensiune, obezitate și trigliceride crescute în sânge, un nivel ridicat al colesterolului dăunător și un nivel mic al colesterolului benefic. În tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentației, astfel încât corpul să metabolizeze rapid grăsimile ingerate. Tratamentul se bazează în principal pe modificarea stilului de viață, alimentației nesănătoase, dar și pe vizite la medic. 

Regim pentru un ficat gras

Pacienții cu probleme hepatice trebuie să mențină o alimentație bogată în proteine și să consume un conținut scăzut de grăsimi și glucide. De asemenea, este utilă includerea în dieta zilnică a fructelor și legumelor cu rol antioxidant. Se poate consuma sfecla roșie, varza de Bruxelles, conopidă și ardeii grași, care ajută și la secreția bilei.

Cafeaua scade enzimele hepatice anormale. Studiile au arătat că cei care consumă cafea și au steatoză heptică, au mai puține leziuni hepatice decât cei care nu consumă această băutură cu cofeină. Cofeina pare să scadă cantitatea de enzime hepatice anormale în cazul persoanelor cu risc de boli hepatice.

Legumele cu frunze verzi previn acumularea depozitelor de grăsime. S-a demonstrat că broccoli ajută la prevenirea acumulării de grăsime în ficat, la șoareci. Și alte verdețuri cum ar fi spanacul, varza de Bruxelles și kale, pot ajuta, de asemenea, la pierderea generală în greutate.

Ceaiul verde poate ajuta la scăderea absorbției grăsimilor, dar rezultatele nu sunt încă concludente. Cercetătorii studiază dacă ceaiul verde poate reduce depozitarea grăsimilor în ficat și poate îmbunătăți funcția ficatului. Dar ceaiul verde are și multe beneficii, inlusiv scăderea colesterolului.

Sursă: doctorulzilei.ro

Sursă foto: klinicapp.com

Pericolele ascunse din casă. De ce anume să-l ferești pe cel mic

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre