Unele boli ale ficatului au un caracter temporar și se vindecă de la sine, în timp ce altele pot dura perioade lungi de timp și pot conduce la apariția de complicații redutabile. Alcoolul ar putea fi una din cause.

Vrei să bei mult de Sărbători? Îți superi ficatul

Ficatul este cel mai solicitat organ din corpul nostru. Elimină în mod natural toxinele acumulate, dar există şi situaţii când nu mai poate.

Ficatul are în fiecare zi sarcina de a digera grăsimi, de a regenera celulele sanguine, de a stoca energie pentru utilizarea ulterioară şi de a filtra sângele provenit din tractul digestiv, protejându-te de o mare varietate de toxine periculoase, scrie evz.ro.

Consumul de alcool dăunează ficatului. De obicei, ficatul procesează o băutură standard (10 până la 15 grame de alcool) într-o oră. Dar dacă tinzi să consumi mai mult decât doza recomandată şi faci acest lucru foarte des, în timp, ficatul tău va deveni expus la riscul de a dezvolta depozite de grăsime.

Această afecţiune, cunoscută sub numele de boală hepatică alcoolică grasă, se întâmplă atunci când grăsimea este stocată în celule hepatice care nu pot fi metabolizate. Acest lucru nu poate determina simptome evidente, de aceea este bine s ă consultați un medic.

Cât alcool poți bea fără să îți îmbolnăvești ficatul

Medicii specialişti recomandă un maxim de două băuturi pe zi pentru bărbaţi şi o băutură pe zi pentru femei. Cu toate acestea, dacă suferi deja de leziuni hepatice legate de consumul de alcool, medicii afirmă că adesea este recomandat să eviţi complet consumul.

O funcţie a ficatului nostru este de a metaboliza alcoolul, deci dacă ai leziuni hepatice şi continui să bei alcool, este un fel de efect de bulgăre de zăpadă, avertizează specialiştii. Ficatul tău nu va metaboliza alcoolul la fel de eficient cu daunele şi consumul cronic de alcool deja la activ, ba chiar poate duce la un număr şi mai mare de leziuni hepatice.

Lasă alcoolul înainte ca ficatul să se îmbolnăvească

În cazul în care consumul excesiv de alcool continuă, boala hepatică grasă poate progresa în hepatită alcoolică care se caracterizează prin inflamaţie şi cicatrici uşoare. Şi dacă băutura continuă indiferent de condiţia în care te afli şi riscurile la care te expui, poţi dezvolta în cele din urmă ciroză alcoolică, o cicatrice ireversibilă a ţesutului ficatului.

Potrivit Fundaţiei American Liver, multe persoane care consumă în mod frecvent alcool suferă de boala hepatică alcoolică grasă (aproape toţi cei care consumă mai mult de 6 băuturi pe zi), aproximativ 35% au hepatită alcoolică şi 10-20% au ciroză.

Cu toate acestea, ar putea fi posibil să inversezi traiectoria bolii hepatice alcoolice grase dacă te laşi de alcool înainte ca deteriorarea să fie prea avansată.


Pepe poartă în continuare verigheta. Ce armă secretă are

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp