Este foarte posibil ca noile cărți de identitate electronice din România să devină oficiale și să intre în circulație la sfârșitul lunii august a acestui an. Deocamdată se stabilește achiziția publică pentru emiterea acestora.
„Nu am epuizat toate șansele pentru a avea la final de lună august emiterea cărților electronice de identitate. Vă pot spune (…) că nu este vorba de nicio neregulă. Este vorba de o achiziție publică care se desfășoară în România și, bineînțeles, există și persoane care au anumite interese pe care vor să și le valorifice. Toate dezvoltările sunt în curs, avem ca idee mai multe elemente pe care le putem folosi ca soluții de avarie, continuăm activitățile”, a declarat chestorul de Poliție Aurel Cătălin Giulescu, împuternicit director general de la evidența Persoanelor din cadrul Ministerului de Interne, la Antena 3 CNN.
Buletinele cu CIP sunt în teste, deocamdată.
Românii pot opta și pentru varianta clasică de carte de identitate
„În acest moment, noi pregătim un nou prototip în care vom insera CIP-ul, acel suport de stocare pentru care achiziția a fost finalizată în ultima zi a lunii februarie. Lucrăm intens pentru a avea acest prototip și a-l testa”, a mai spus chestorul de Poliție. Potrivit acestuia, românii vor putea opta, însă, și pentru varianta clasică, în cazul în care nu vor dori să dețină carte electronică de identitate.
Cazierul se va obține mai ușor
Cu toții avem nevoie, din când în când, de cazier, pentru a putea obține anumite documente. Potrivit chestorului, cazierul se va putea obține online, fără cozi la ghișee, în cazul posesorilor de buletine electronice cu CIP. Cel mai probabil, această facilitate va intra în vigoare în toamna acestui an.
Ce informații vor fi stocate în buletinul electronic cu CIP
Locul nașterii nu va mai apărea pe noile cărți de identitate. Acesta va fi stocat în CIP-ul cărții de identitate electronice. De asemenea, dresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.
Pe de altă parte, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent.
Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării cărții electronice de identitate atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, potrivit informațiilor de la Poliția Română.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook