Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât rezistă mâncarea în frigider dacă nu aveți curent. Sfaturi de la specialist

Cât rezistă mâncarea în frigider dacă nu aveți curent. Sfaturi de la specialist
Este sezonul vremii reci, care poate pune în pericol energia electrică ce alimentează frigiderul. O scurtă întrerupere a energiei de câteva minute nu va afecta calitatea alimentelor din frigider sau congelator. Dar ce ziceți de întreruperile electrice care durează ore sau zile. Cât timp rămâne frigiderul un loc de depozitare sigur și în ce moment creșterea bacteriilor devine o amenințare, obligându-vă să aruncați alimentele perisabile? Iată tot ce trebuie să știți.

Fără energie electrică, un frigider va rămâne probabil la o temperatură sigură timp de până la patru ore dacă ușa este ținută închisă, spune Tamika Sims, Directorul de comunicare în tehnologia alimentară la Consiliul Internațional pentru Informații Alimentare din Statele Unite. Alimentele din congelator rămân reci și mai mult, aproximativ o zi dacă congelatorul este pe jumătate plin și aproximativ 48 de ore dacă este plin (cu cât este mai multă mâncare în interior, cu atât este mai mult frig).

Nu fiți însă tentat să vă verificați alimentele la fiecare câteva minute, deoarece acest lucru va accelera creșterea temperaturii și, prin urmare, stricarea: „Este crucial să vă țineți ușile frigiderului și congelatorului închise în timpul întreruperilor de curent pentru a menține temperatura rece”, spune Sims.

Cum știm dacă mâncarea din frigider este încă bună de consum?

În timpul unei întreruperi a curentului electric, puteți utiliza termometre în frigider și congelator pentru a vă ajuta să determinați dacă alimentele dumneavoastră sunt sigure: „În mod normal, temperatura frigiderului ar trebui să fie de 40 grade Fahrenheit sau mai mică, iar în congelator ar trebui să fie de 0 grade Fahrenheit sau mai mică”, spune Sims. Dacă nu există un termometru în interiorul aparatului pentru a măsura temperatura, puteți utiliza un termometru alimentar pentru fiecare articol pentru a vedea dacă e sigur pentru consum. 

În timp ce unele alimente, cum ar fi lactatele și carnea, ar putea începe să arate sau să miroasă urât, nu vă puteți baza întotdeauna pe aspectul sau mirosul unui produs alimentar pentru a determina siguranța acestuia: ”Pentru ca articolele din congelator să poată fi înghețate în siguranță sau pregătite pentru consum, acestea ar trebui să aibă o temperatură internă sub 40 de grade Fahrenheit”, mai mărturisește Sims: „Dacă ouăle, carnea sau resturile au depășit 40 de grade Fahrenheit pentru mai mult de două ore, este timpul să le aruncăm”, recomandă experta.

Pentru a evita risipa de alimente, este înțelept să mâncați mai întâi cele mai perisabile articole din frigider, cum ar fi resturile, carnea de pasăre și alimentele care conțin lapte, brânză moale sau smântână, presupunând că temperaturile lor indică siguranța.

Nu cântați în baie?! Nu e bine!  Iată de ce trebuie urgent să începeți să o faceți!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre