Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce au pățit de sărbători fetele și fostele neveste ale lui Dinu Patriciu. E decizia instanței

Ce au pățit de sărbători fetele și fostele neveste ale lui Dinu Patriciu. E decizia instanței
Curtea de Apel București a decis ca Ana și Maria Patriciu, fetele fostului patron al companiei Rompetrol, Dinu Patriciu, dar și fostele neveste ale acestuia, Dana Rodica și Sabina, să achite către stat prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari, plus dobânda din 2001 de peste 83 de milioane de dolari, în solidar cu compania Rompetrol.

Decizia instanței este din data de 24 decembrie. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Respinge excepţia prescripţiei ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele, în solidar, la plata către reclamant (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.) a sumei de 58.521.056 USD, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii, reprezentând despăgubiri, la care se adaugă dobânda legală de la data de 05.01.2001 şi până la data plăţii.

Dana și Dinu Patriciu

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 24.12.2021”, a fost decizia instanței.

Sabina si fiicele lor, Maria și Ana

Proces „istoric” cu Dinu Patriciu

Statul român se judecă de ani de zile cu fostele soții și cu fetele lui Patriciu pentru recuperarea prejudiciului. În 2018, TRobunalșul bucureșțti le-a obligat pe moștenitoarele lui Dinu Patriciu – una dintre fostele soții, Dana Rodica Patriciu, și pe cele două fete, Ana și Maria Patriciu – la plata prejudiciului din dosarul Rompetrol I, în solidar cu Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA). La Curtea de Apel Bucureşti însă, în iunie 2019, magistraţii au decis rejudecarea cazului.

Între timp, în proces a fost adăugată și cealaltă fostă soție a lui Dinu Patriciu, Sabina, mama celor două fete. Conform Evz.ro, Rompetrol a plătit jumătate din prejudiciul de peste 58 de milioane de dolari din dosarul lui Dinu Patriciu, dar mai are de achitat dobânzi și penalități de peste 83 de milioane de dolari, potrivit răspunsurilor ANAF și ale Departamentul de Comunicare al Grupului KazMunaiGaz International care deține fosta Rompetrol SA (actuala Oilfield Exploration Business Solutions) pentru Centrul de Investigații Media (CIM) din octombrie 2021.

În acest an, Rompetrol a achitat peste 6,5 milioane de dolari, potrivit comunicărilor primite de CIM. Conform ANAF, Rompetrol mai are de achitat dobânzi de peste 83 de milioane de dolari.

Cine sunt condamnații în dosarul Rompetrol I

În octombrie 2014, judecătorii au decis că Rompetrol trebuie să restituie statului român peste 58 de milioane de dolari. Banii reprezentau  o parte din creanţa Libia recuperată de fostul proprietar, Dinu Patriciu, de la fostul dictator Muammar Gaddafi, la care se adaugă dobânzi și penalități.

Dinu Patriciu, fostul patron al Rompetrol, a murit în august 2014, cu doar două luni înainte de sentința definitivă de condamnare din dosarul Rompetrol I, din 7 octombrie 2014. Ancheta și procesul duraseră 10 ani. Prin urmare, foștii lui directori au primit pedepse cu închisoarea, cu executare.

Și jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, prieten cu Dinu Patriciu, a primit 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru manipularea Bursei de capital în momentul listării Rompetrol pe Bursa de valori București. Acesta a executat un an de detenţie şi a fost liberat condiţionat pentru bună purtare.

Povestea creanței lui Gaddafi către Ceaușescu, recuperată de Patriciu

În 1998, Dinu Patriciu a cumpărat fosta întreprindere comunistă de exploatări petroliere, Rompetrol. Aceasta era o societate fără mari active. Avea însă de recuperat creanţe din state ostile:  Libia lui Gaddafi sau Turkmenistan. Aceste datorii reprezentau investiţiile făcute de Ceauşescu în aceste ţări şi ar fi trebuit recuperate de statul român. Creanţa Libia era de 88 de milioane de dolari.

Statul român nu a reuşit să recupereze cele 88 de milioane de dolari de la dictatorul libian, însă Patriciu a reuşit să obțină o parte, 58 de milioane de dolari. Cu acești bani a cumpărat rafinăria Petromidia de la statul român în 2000.

Dosarele Rompetrol: I, II, III

Acest dosar nu e singurul cu numele Rompetrol. A mai existat dosarul Rompetrol II privind datoriile istorice ale companiei. Era vorba de peste 660 de milioane de dolari și memorandumul de înțelegere cu Rompetrol încheiat de Guvernul Năstase, în 2003. Cazul a fost clasat în decembrie 2019.

Procurorii au precizat că statul român are posibilitatea să-și recupereze datoria istorică de 660 de milioane de dolari în instanța civilă. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) analizează acum posibilitatea deschiderii unui proces civil pentru recuperarea datoriei.

Pe rolul DNA există și un al treilea dosar, Rompetrol III, care privește memorandumul de înțelegere cu Rompetrol încheiat de Guvernul Ponta în 2014. La mijloc e vorba de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Dosarul a fost deschis încă din 2015, pe vremea când DNA era condusă de Laura Codruța Kovesi. În acest caz, și Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă în perioada 2015 – 2016, însă e neclar ce s-a întâmplat cu ancheta americanilor, mai arată sursa citată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre