Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a devenit Dinu Patriciu cel mai bogat român. Ar fi împlinit 70 de ani

Cum a devenit Dinu Patriciu cel mai bogat român. Ar fi împlinit 70 de ani
Câțiva ani la rând, Dinu Patriciu a fost cel mai bogat român, în topul miliardarilor din țara noastră. A murit la trei săptămâni după ce a împlinit vârsta de 64 de ani. L-a răpus un cancer hepatic. Viața lui este demnă de un film: a fost arhitect talentat și a avut un simț extraordinar al afacerilor.

Pe 3 august, ar fi fost ziua lui Dinu Patriciu. Ar fi împlinit 70 de ani. Boala de ficat i s-a declanșat chiar când era plecat din țară pe iahtul sau și făcea pregătiri pentru aniversarea cu fast a zilei de naștere. Urma să împlinească vârsta de 64 de ani.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit în 2014 la Londra, unde se mutase la începutul acelui an. La momentul decesului, Dinu Patriciu se afla în proces de divorţ cu soţia sa Dana, care ceruse jumătate din averea omului de afaceri. Următorul termen al procesului era stabilit pentru finalul anului respectiv.

După ce a supraviețuit unui transplant de ficat, Dinu Patriciu a pierdut lupta cu o altă maladie: cancerul limfatic. Apropiații săi au spus că boala a avut o evoluție explozivă. În ultimele clipe, lui Dinu Patriciu i-au fost alături, în Anglia, cele două fete și fratele său Șerban.

Cum a devenit Dinu Patriciu cel mai bogat român

Dinu Patriciu a fost un personaj controversat, după 1990, când a reușit să adune mulți bani în conturi. Era un architect talentat și a avut un simț extraordinar al afacerilor. A povestit chiar el cum a ajuns în topul miliardarilor.

”În februarie’ 90, am creat prima companie privată din România, cu un număr de înregistrare de vreo 7 de zero și un 1 la coadă. Alpha se chema, din acelasi motiv. Era un birou de arhitectură, evident, și așa am început să câștig primii bani”, declara Dinu Patriciu.

A fost doar primul pas care avea să-l aducă în 2008 în fruntea topului Forbes drept cel mai bogat om din România, cu afaceri în petrol, imobiliare și comerț. Al doilea pas și poate cel mai important din cariera lui a fost cumpărarea companiei Rompetrol și apoi a rafinăriei Petromidia de la statul romîn, la sfârșitul anilor ’90.

“Am cumpărat de la stat, dar n-am vrut să fac afaceri cu statul”, a spus Dinu Patriciu, acuzat că a beneficiat de statutul său pentru a se îmbogăți.

”Dețin proprietăți din Suedia, Franța, Germania, până în Polonia, Țările de Jos. Știu că voi vinde mult mai scump, deocamdată încasez venturi din propietăți”. Dinu Patriciu spunea că este rentabil să cumperi o clădire și să o închiriezi, mai ales instituțiilor publice, iar după câțiva ani să o vinzi, în profit desigur, spunea Dinu Patriciu. Așa proceda și cu celelalte afaceri: le lua de la zero, le făcea profitabile, apoi le vindea.

Dinu Patriciu, primii bani

În perioada regimului comunist, Dinu Patriciu a acumulat o vastă experiență în domeniul imobiliar, finalizând peste 40 de proiecte locative și de spații comerciale în România și mai mult de 25 de complexe de lux, clădiri de birouri și hoteluri în Emiratele Arabe Unite. Împreună cu câțiva colegi, câștigă un concurs internațional de arhitectură pentru construirea unui palat l Abu Dhabi pentru fiul șeicului Reza. Între anii 1984-1990, a făcut mai multe deplasări în Emiratele Arabe Unite, unde a participat la realizarea unor proiecte asemănătoare.

Ce a lăsat în urmă cel mai bogat român

În 2007, compania kazahă KazMunaiGas achiziţiona 75% din acţiunile Rompetrol Group contra sumei de 1,6 miliarde de euro, transformându-l pe Dinu Patriciu în cel mai bogat om de afaceri din România. Doi ani mai târziu, la scurt timp după ce Rompetrol investea 16 milioane de euro în informatizarea benzinăriilor, KazMunaiGas devenea acţionar unic al grupului Rompetrol prin achiziţia pachetului de 25% rămas în posesia lui Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu şi Rompetrol au fost însă implicaţi în mai multe controverse, unele legate de datorii care s-au transformat într-o pagubă de sute de milioane de dolari pentru stat.

În timp ce presa spunea că averea lui Dinu Patriciu a scăzut semnificativ, acesta declara că a lichidat portofoliul imobiliar din Suedia, în schimbul a 110 milioane de euro și că a mai vândut o clădire la Paris şi una la Haga, pentru aproximativ 26 de milioane de euro.

Dinu Patriciu a fost și politician, imediat după 1990, membru fondator al Partidului Național Liberal și a fost deputat de Timiș, în primul Parlament democratic, și la Dâmbovița, în mandatul următor. Dinu Patriciu a fost ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului în Guvernul Petre Roman. În 2004, a fost deputat de Prahova.

În anul 1996, Dinu Patriciu a candidat la funcția de primar general al municipiului București, ca reprezentant al PL ’93. Acest partid va fuziona cu PNL în aprilie 1998.

Dinu Patriciu s-a retras în anul 2003 din Parlament și din viața politică activă pentru a se putea dedica afacerilor.

Gigi Becali a ratat să rămână în istorie cu un sat care să-i poartă numele

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre