Românii vor primi ajutor pentru încălzirea locuinței și pentru consumul energetic al gospodăriei pentru anumite categorii sociale. De când va fi aplicată legea.
Ce bani acordă statul ca ajutor pentru încălzire. Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată
Începând cu 1 noiembrie 2021, persoanele cu posibilități financiare limitate vor fi sprijinite de stat pentru a reuși să-și plătească facturile care au luat-o razna. A fost adoptat proiectul legii care prevede ajutor pentru încălzirea locuinței și consumul energetic.
Cine va putea beneficia? Persoanele care au un venit mediu net lunar de 1386/persoană în cazul familiei și de 2.053 lei, în cazul unei persoane singure. Deputații au stabilit că „valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de: a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; c) 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri”, au stabilit deputaţii.
Cine sunt consumatorii vulnerabili
Potrivit sgg.gov.ro, consumatorii vulnerabili se încadrează în mai multe categorii. Prima se referă la consumatori vulnerabili din motive de venit, iar cea de-a doua la consumatori vulnerabili din motive de vârstă. Ultimele două categorii sunt consumatori vulnerabili din motive de sănătate și consumatori vulnerabili izolați. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de reşedinţă.
Ce trebuie să faceți ca să primiți ajutor de la stat
Pentru a beneficia de această lege, trebuie să faceți o cerere și o declarație pe propria răspundere, în care să menționați corect componența familiei dar și veniturile acesteia, precum și bunurile mobile și imobile pe care le deține. Conform informațiilor oferite de sgg.gov.ro, „titularii ajutoarelor pentru încălzire sunt obligaţi să comunice primarului orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data modificării”.
Sursă foto: protv, gandul
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook